Інформатор Калуш

ТРЕШ

Держслужбовці, вчителі та пенсіонери можуть залишитись без виплат

вчителі та пенсіонери без зарплат

На початку наступного року Україні, можливо, доведеться відкласти виплату пенсій та зарплат державним службовцям. Це відбудеться, якщо Євросоюз і США не нададуть фінансову допомогу, яку обіцяли.

Про це, як пише Суспільне, заявила перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко, передає Інформатор.

За словами міністерки, дефіцит зовнішньої підтримки підштовхне українську економіку назад до режиму “виживання” після того, як вона почала відновлення у 2023 році зі зростанням валового внутрішнього продукту, за оцінками МВФ, у 4,5%.

Наступного року Україні потрібно 37 мільярдів доларів зовнішньої підтримки.

Видання нагадало, що наразі запит президента США Джо Байдена на 60 млрд доларів у “глухому куті” в Конгресі, а пакет підтримки ЄС на 50 млрд євро заблокований через вето Угорщини. Лідери ЄС знову зустрінуться 1 лютого, щоб спробувати подолати опір Угорщини, але вони також розробляють альтернативні плани направити 20 мільярдів євро Києву в обхід Будапешта.

Попри те, що в Україні сподіваються отримати фінансову підтримку до кінця березня, Свириденко каже, що цього може бути недостатньо. Залишиться “великий ризик недофінансування окремих соціальних галузей”. За її словами, Києву, можливо, доведеться затримати виплату заробітної плати для 500 тисяч державних службовців і 1,4 мільйона вчителів, а також виплати 10 мільйонам пенсіонерів, якщо іноземна допомога не надійде.

Тетяна Кіндюх 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору