Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Історія руйнувань однієї калуської аптеки або військові казарми в центрі міста

Під час Першої світової війни Калуш неодноразово фігурував на шпальтах світових газет. Найактивнішим роком публікування відомостей про воєнний Калуш був 1917. Воно й не дивно, адже саме на 1917 р. припали найбуремніші події та кровопролитні битви у нашому місті. У липні 1917 р. Калуш був вщент спалений та зруйнований під час відступу московитів із міста.

Та сьогодні не про це. Сьогодні ми здалека заглянемо у воєнну історію аптек, зокрема й нашого міста.

У післявоєнний час не одна газета виходила із повідомленнями про наслідки Першої світової війни для того чи іншого міста. У австрійській пресі під назвою “Pharmazeutische Post” за 19 квітня 1919 р., знаходимо інтригуючу статтю про руйнування аптек під час Великої війни. Наш інтерес полягав у тому, що у ній згадується Калуш. Проте не просто згадується, але й надається низка світлин, що підтверджують руйнування аптеки у нашому місті.

Стаття стосується зруйнованих аптек Дорнаватри (Румунія, сучасна назва Ватра-Дорней), Калуша, Микуличина та Богородчан (імпровізована аптека епідемічного госпіталю, табір польового госпіталю в Карпатах).

Автор статті передав оригінальні записи професора Отто Коріцанскі (Otto Koritsanszky).

Хто ж такий цей Отто Коріцанскі?

Отто Коріцанскі (1882-1952)

Отто Коріцанскі (1882-1952) – угорський фармацевт, директор Асоціації фармацевтів Угорщини. Відповідальний редактор тижневика «Фармацевт» та «Фармацевтичного щорічника». З початку 1930-х років (з 1930 або 1931) він був одним із віцепрезидентів Міжнародної федерації фармацевтів.

 

 

 

 

 

 

Аптека у Дорнаватрі (Ватра-Дорней, Румунія). Пряме попадання спереду, вгорі справа (9 грудня 1916), внизу від 16 травня 1917 р., ліворуч від 7 грудня 1916 р.

Подаємо оригінал записів, знайдених в австрійській пресі за 1919 р.:

“Не буде без інтересу оголосити деякі дані тут зараз, поки воєнна історія аптек Австрії та Угорщини буде написана та опублікована кваліфікованим пером.

Під час моїх наступів і відступів на Східному фронті (Галичина і Буковина) у 1915-17 роках я іноді мав нагоду збирати дані про події, які нас найбільше цікавили. Щоб все опрацювати й впорядкувати за певними системами, потрібен довший час і певний спокій. Але де їх тепер знайти? Наразі хочу лише навести кілька картинок зруйнованих аптек.

Аптека у Дорнаватрі, яка тривалий час знаходилася між двома лініями вогню, отримала кілька прямих влучень, але навіть у цей час працювала. 7 і 9 грудня 1916 року по одній гранаті. Будівля сильно постраждала, але офіс чи прилеглі до неї приміщення не отримали серйозних пошкоджень. Будівлю відкрили 16 травня, цього разу на крилі будинку навпроти аптеки”.

Не оминули увагою і Калуш, адже калуській аптеці не так пощастило, як румунській. Виною всьому – москалі. Далі подаємо переклад оригіналу із німецької газети:

“Аптеці в Калуші (Галичина) не так пощастило пережити російську навалу. Під час облоги в 1914 і 1915 рр. з аптекою нічого не сталося, але під час триденних боїв у 1916 р. і особливо при відступі росіян аптека і вся будівля були знищені вогнем.
На наших світлинах аптека в передній частині та на подвір’ї, на третьому малюнку Калуша аптека ззовні, яка тимчасово містилася в казармі”.

Калуш, вигляд аптеки спереду

Внутрішній дворик калуської аптеки

Врешті нас зацікавила друга світлина. На ній ми можемо побачити куполи церкви св. Архистратига Михаїла на задньому плані. Достеменно не відомо, де розташовувалася дана аптека, але можемо припустити, що у районі сучасного майдану Шептицького. Кут фото начебто вказує на напрямок, що швидше за все веде до площі Героїв.

Однак у цій же статті знаходимо ще одну не менш унікальну світлину Калуша – аптека, що тимчасово містилася у казармі.

Імпровізована аптека ззовні, яка тимчасово містилася в казармі

Не можемо знати на якій саме вулиці зроблено це фото. Можливо поблизу церкви Архистратига Михаїла або ж в зовсім іншому місці. Проте, якщо це зроблено у центрі міста, то це вже дуже цікавий факт – військові казарми у центрі міста поблизу центральної церкви.

“Калуська доля” спіткала й аптеки у Микуличині та Богородчанах, які була вщент зруйновані під час відступу москалів у 1917 р:

Аптека в Микуличині (Галичина) була зрівняна із землею після відступу росіян у 1917 році. Те саме сталося з аптекою в Богородчанах під Станіславом.

Імпровізована аптека епідемічного шпиталю

Польовий госпітальний табір у Карпатах

Вже тоді розуміли цінність збору графічних та цифрових даних, насамперед для майбутніх поколінь. Стаття завершується наступними словами:

“У будь-якому випадку, було б дуже цікаво і значимо для майбутніх нащадків, якби ми, причетні до сьогоднішнього великого часу, зібрали й опублікували графічні та цифрові дані про все, що стосується аптечної галузі. Це було б яскравим доказом «культурної фази» нинішніх епохальних часів“.

Мене давно турбує одне питання: якщо німці та австрійці робили фотографії міста під час війни, то без сумніву повинні бути й старі плівки із відео. Інтуїція підказує, що вони таки існують, адже спираючись на той факт, що у мережі гуляє відео зруйнованого моста у Галичі часів Першої світової війни, то логічно вважати, що повинна існувати відеохроніка й нашого міста. Все ж де вона знаходиться, у якому саме архіві та чи буде колись вона оцифрованою? Питання часу, звісно якщо вона існує. А ми все ж вважаємо, шо вона існує.

Далі буде…

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору