Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Традиції щедрування стали нематеріальною культурною спадщиною України

традиції щедрого вечора

Традицію Щедрого вечора в Україні внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Розповідає Інформатор з посиланням на Мінкульт.

Міністерство культури та інформаційної політики України схвалило рішення про включення “Традиції Щедрого вечора в Україні” до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

“Традиція щедрування жива: вона пройшла нелегкі випробування в нашій історії і збереглась завдяки її носіям, завдяки тим, хто її популяризував у різні часи. Водночас ми маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є “Щедрик” Миколи Леонтовича”, — зазначив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

У Мінкульті кажуть, що працюють над включенням “Щедрика” до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Мета — довести світові, що мелодія “Carol of the Bells” має насправді суто українське “громадянство”.

Дослідниця традицій української культури Марини Соботюк пояснює:

“Традиції Щедрого вечора України відбуваються у формі так званих новорічних обходів. Традиція має довгу історію, йдучи своїми корінням з дохристиянських часів і включає в себе 12 обрядових страв, звичаї готуватися до Щедрого вечора, перевдягатися: “водити козу”, Маланку, щедрувати. І тут важливим є всесвітньо відомий твір “Щедрик”.

До слова, Міністерство культури та інформаційної політики раніше внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 88 елементів, серед яких є й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань. А саме: Традиційний обряд Маланка с. Белелуя Івано-Франківської області, Традиція повіншування Василів у селі Липівка Рогатинської територіальної громади Івано-Франківської області, Створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі.

Тетяна Кіндюх 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору