Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Московську церкву у Калуші ліквідують. Прихожани — проти

Московську церкву у Калуші ліквідують. Прихожани — проти

У Калуші відбулось громадське зібрання, під час якого вперше офіційно заговорили про повне згортання діяльності церкви, яка підпорядковується московському патріархату. Сам храм пропонують передати у власність громади. Прихожани — проти: кажуть, що у них примусово відбирають церкву, збудовану власними силами.

Повідомляє Інформатор.

Сьогодні, 28 грудня, біля воріт Свято-Миколаївського храму Івано-Франківської єпархії УПЦ (мп) у Калуші, зібрались жителі міста з ініціативою скасувати діяльність церкви. На громадських зборах було близько 60 осіб: жителі міста, представники громадських організацій, духовенство ПЦУ, міський голова Андрій Найда та інші представники влади. Також були й парафіяни московського храму.

На зборах люди проголосували за:

  • скасування діяльності парафії шляхом ліквідації;
  • утворення та склад комісії з припинення діяльності парафії;
  • обрання уповноважених осіб для передачі протоколу голосування;
  • передачу нерухомого майна парафії у власність Калуській міській територіальній громаді.

Впродовж громадського зібрання точилась дискусія між активістами та прихожанами храму:

“А як ми можемо на це дивитись, коли ми збудували цей храм, молимось за Україну, тут народились й проживаємо. Вони кажуть, що всі гроші йшли до москви. До якої москви, якщо ще нам навіть на життя люди допомагали”, — каже прихожанка Наталія.

На питання, в чому складність перейти в ПЦУ, відповідає наступне:

“А чого переходити? Ми і є Українська Православна Церква. Куди переходити до ПЦУ, якщо цілий світ їх не признає. Просто скакати сюди-туди? Заради чого? Щоб утратити благодать Божу? Бог — не в церквах, а в одній церкві”.

На аргумент, що УПЦ співпрацювала з росією і досі не розірвала цього зв’язку, жінка заперечує:

“Які звʼязки? Яка співпраця?.. Хто з тих, хто був у нас на службі, чув, що ми молимось за тих, кого називаємо ворогами? Якби міг хтось нам за це дорікнути, то нас би вже давно закидали камінням. Це все брехня!”

“УПЦ — це колишній московський патріархат, але той колишній отримав незалежність і все. А якщо у нас зараз люди живуть, які жили у росії, чи мають російський паспорт, то їх зараз треба вбивати чи виселяти? Як ви на це дивитесь?” — додала вона.

За словами Наталії, пожертви з храму ніколи не йшли до росії, а їх церкву у них зараз примусово відбирають. Проте, що керівництво УПЦ активно співпрацює з РПЦ вона не заперечує, але каже, щоб люди йшли до “верхів” і там розбирались.

Наразі церковна громада, за її словами, їздить на служби в храми на Закарпатті та у Почаїв.

У відповідь на все це ініціатор зборів Євген Гірник зазначає наступне:

“Ми собі нічого не забираємо, фактично церква будувалась за кошти “ЛУКОЙЛу”, які заробляли калушани. В цілому вона належить Калуській громаді. Крім того, нагадаю, що церковній громаді пропонували перейти до ПЦУ, але ні священник, ні парафіяни не зреагували на це.

Більше року храм не функціонує, також закінчився термін оренди. Без переоформлення вони ніяк не зможуть надалі функціонувати. Крім того, є і статутні порушення, зокрема, самозахоплення досить великої території. З цього приводу міська рада має претензії та може судитись”.

Також активіст додає, що з огляду на позитивні процедури скасування діяльності подібних парафій у Надвірній та Конюшках, у Калуші теж працюють над цим. Між калушанами у соцмережах вже точаться суперечки щодо того, яка церковна громада претендуватиме на “вивільнену” будівлю, але, як зазначив Євген Гірник, це вирішуватиметься пізніше.

“Була ініціатива зробити капеланський храм. Я — за, але це вже не наша функція. Після того, як майно буде передано у власність міської ради, то, скоріш за все, цим питанням буде займатись управління культури”, — зазначив він.

Завтра, 29 грудня, о 10 годині в ПК “Мінерал” відбудеться зустріч створеної комісії та здійснюватиметься оформлення протоколу зборів. Відтак його мають передати в область для завершення процедури.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору