Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

До Калуської міської ради звернулися із проханням облаштувати пандус

До Калуської міської ради звернулися із проханням облаштувати пандус

Військовослужбовець отримав важке поранення в голову у лютому 2023-го року та перебував на лікуванні у Калуші. Курс лікування він пройшов — його виписали. На Олександра чекає ще одна операція: робитимуть її у Калуші. Також на нього чекає реабілітація у Львові. 

Пише Інформатор, покликаючись на Калуську міську раду.

Сьогодні, 5 січня, до Калуської міської ради надійшло звернення із проханням облаштувати пандус.

“У воїна є всі шанси стати на ноги”, — каже матір.

26 лютого вона приїхала в Калуш з Гуляйполя — саме тоді, коли дізналася про місце перебування сина. У вересні Олександра виписали з лікарні, тож небайдужі надали їм помешкання за адресою вул. Героїв України, 3. Оплачують вони лише комунальні. Але виникла проблема з пересуванням за межі квартири на інвалідному візку. Є необхідність дістатися до басейну та лікарні. А також — проводити час на вулиці.

Мама військовослужбовця підкреслила, що дуже добре, що міські автобуси пристосовані для людей з інвалідністю. У цьому випадку можна добратися до лікарні.

“Це перше звернення до міської ради щодо зазначеної проблеми”, — додають у дописі.

У середу Катерина Полосіна з Харківщини, волонтерка ГО “Оберіг нації”, зателефонувала заступникові міського голови. Сьогодні вона прийшла на зустріч разом мамою воїна.

Будинок за зазначеною адресою є у власності ОСББ. Допомогти зголосився Василь Фурда — очільник управляючої компанії “Теплодім”.

Питання є проблемним. Безбар’єрність асоціювалася у багатьох людей лише з подоланням фізичних перешкод – облаштуванням пандусів і підіймачів. Насправді ж це поняття ширше, зазначив Богдан Білецький. І питання доступності – забезпечення рівного доступу всім групам населення до фізичного оточення, транспорту, інформації та зв’язку, інформаційно-комунікаційних технологій і систем, а також до інших об’єктів та послуг, як у місті, так і селах, у часі війни і після її завершення набуває ще більшої актуальності. Якщо говорити про саме цю ситуацію, то для становлення пандусів діють оновлені державні будівельні норми щодо інклюзивності житлових будинків та громадських будівель і споруд і вимоги до встановлення самих пандусів. Окрім того, що пандус повинен відповідати вимогам доступності, зручності, ще повинен бути обов’язково безпечним як для тих, хто ним користується, так і для інших мешканців”, — додають у дописі міської ради.

У будинку вузька сходова клітка. Тому є потреба у пристосуванні та використанні допоміжних засобів та механізмів. Сьогодні місце, на якому встановлюватимуть пандус, оглянули.

Фото ілюстративне

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору