Інформатор Калуш

ВЛАДА

Без корупції — як Дія пропонує Верховній раді розмитнювати авто

Без корупції на митниці — як Дія пропонує Верховній раді розмитнювати авто

Розмитнення автомобілів у “Дії” таки може стати реальністю. Нардепи передали на розгляд Верховній раді законопроєкт, який повинен значно зменшити людський фактор у процесі розмитнення вживаних легкових авто й перенести цей процес у “Дію”.

Розповідає Інформатор Калуш, посилаючись на міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

Проєкт закону № 10380 з’явився у ВР вчора, 4 січня. У разі його прийняття українці зможуть подавати електронну митну декларацію через застосунок, а бізнес — через портал.

Як це працює зараз?

Найбільшу роль відіграє людський фактор. Наразі ціноутворення розмитнення напряму залежить від митного інспектора. Це, своєю чергою, через відсутність чітких критеріїв дає можливість до зловживання як з боку посадових осіб митниці, так і з боку декларантів, які часто вносять меншу вартість машини, щоб зменшити митний платіж, тим самим фактично зменшують надходження до бюджету.

Як буде працювати в разі прийняття закону?

Мінцифра на основі даних митниці планує сформувати базу даних митної вартості легкових автомобілів. В цій системі буде знаходитись митна вартість нових легкових автомобілів, які проходили митне оформлення в Україні з 2007 року. Також будуть зазначені марка, модель, рік випуску, тип і обʼєм двигуна кожного авто. Попередню версію законопроєкту було відхилено народними депутатами, оскільки її концепція будувалася на визначенні митних платежів виключно з технічних характеристик авто — без митної вартості.

Передбачається, що весь процес розмитнення перейде в онлайн. Що більше, “Дія” підтягнувши інформацію про автівку за VIN-кодом, допомагатиме заповнити митну декларацію в режимі реального часу.

“Зараз знайшли можливість дотриматися ключових міжнародних норм і водночас прибрати людський фактор при визначенні митної вартості авто через автоматизацію цього процесу. Після ухвалення законопроєкту зможете подати декларацію для розмитнення авто в застосунку чи на порталі Дія. Цифровізація зробить процес розмитнення прозорим та швидким. А головне — повністю внеможливить будь-які корупційні схеми на митниці. Очікуємо на підтримку законопроєкту від комітету і народних депутатів у залі“, – прокоментував міністр цифрової трансформації України.

Який алгоритм розмитнення авто в “Дії”?

Поки що сама послуга в розробці, але повинна буде працювати наступним чином:

  • Заповнення митної декларацію в “Дії”. Потрібно ввести VIN-код автомобіля, який хочете розмитнити. Деякі поля підтягнуться автоматично, а деякі — потрібно заповнити;
  • Сплата митних платежів. На основі даних декларації сума митних платежів буде розрахована автоматично. Вам лише буде потрібно сплатити її в “Дії” вказавши реквізити власної банківської карти;
  • Пройти митний контроль. Тобто, пред’явити авто митному органу.

Потрібно мати: телефон чи планшет з “Дією”, цифровий паспорт: закордонний чи ID-картка, банківська картка для оплати, оригінали документів (паспорт громадянина, податковий номер (за наявності), документ про купівлю авто (договір, інвойс), технічний паспорт на авто, документ, що підтверджує факт зняття машини з обліку в країні реєстрації, договір або нотаріальне доручення (у разі ввезення в інтересах іншої особи).

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору