Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чи може розраховувати на допомогу переселенець, якщо він придбав авто?

Чи може розраховувати на допомогу переселенець, якщо він придбав авто?

Ситуації та обставини у людей різні, особливо, якщо людина була змушена через війну категорично змінити місце проживання й опинитися далеко від рідного дому. Багато вимушено переміщених українців отримують грошову допомогу від держави. Проте, влітку 2023 року право на ці виплати обмежили. 

Розповідає Інформатор Калуш, посилаючись на Інформатор Україна.

У випадку якщо протягом 3-х місяців перед першим зверненням або під час її отримання членом сімʼї придбано транспортний засіб, з року випуску якого минуло менш як п’ять років — допомога ВПО не призначається. Факт придбання транспортного засобу перевіряється за три місяці перед зверненням за призначенням допомоги та на час її отримання.

Проте, є винятки, коли придбання транспорту не призведе до припинення виплати допомоги на проживання ВПО:

  • з року випуску транспортного засобу минуло понад 5 р. (крім мопеда і причепа);
  • придбано мотоцикл, вартість якого не перевищує 27 209 грн (у 2023 р.) та 30 693 грн (у 2024 р.);
  • транспортний засіб зібрано самостійно;
  • транспортний засіб одержано безоплатно чи придбано на пільгових умовах через органи соцзахисту/одержано через благодійні організації, у тому числі коштом грошової допомоги на придбання автомобіля;
  • транспортний засіб перебуває у розшуку у зв’язку з незаконним заволодінням;
  • транспортний засіб фізично знищено, що підтверджується відповідними документами;
  • транспортний засіб придбано: особою з інвалідністю I та II групи, батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, багатодітними сім’ями, сім’ями з дітьми з інвалідністю, сім’ями з особами з інвалідністю I та II групи, які досягли 80-річного віку.

ВПО протягом 14 календарних днів зобовʼязаний самостійно повідомити про виникнення змін, які впливають на визначення права на отримання допомоги (зокрема про придбання автомобіля). Якщо він не повідомить про це самостійно, то факт придбання все одно буде виявлено за результатами верифікації через взаємодію електронних систем. І надалі виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем виникнення обставин, що впливають на право отримання допомоги.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору