Інформатор Калуш

ТРЕШ

У Калуші на лисиць скаржаться у шести старостинських округах

У Калуші скаржаться на лисиць

Представники шести старостинських округів у Калуші скаржаться на збільшення чисельності лисиць. Тварини не лише підходять до сіл, а й оселяються в них. 

Подробиці розповідає Інформатор.

Про лисиць, які вдень та вночі приходять у село Боднарів, викрадають курей та не дуже бояться людей,  Інформатор розповідав напередодні. Сьогодні в Калуші у зв’язку з ситуацією скликали засідання ТЕБ та НС. Як з’ясувалося, керівники шести старостинських округів (із центрами в селі Боднарів, Кропивник, Мостище, Ріп’янка, Вістова та Студінка) звернулися до міського голови з проханням допомогти вирішити проблему.

“До мене поступило вже кілька звернень: лисиці крадуть кури і вільно розгулюють по селі”, — зазначив староста села Боднарів Олег Дрогомирецький.

Головний ветеринарний лікар району Григорій Химич повідомив, що в 2023 році по області було зареєстровано 21 випадок сказу.

“Якщо в нашому регіоні показник був на рівні попереднього року, то по Україні загалом зріс удвічі”, — уточнив він, а відтак додав, що в грудні 2023 року сказ лисиці був виявлений і в селі Мостище. Там наразі ще діють карантинні обмеження та вже проведена вакцинація всіх сприйнятливих тварин.

Зараз з превентивною метою проводять вакцинацію собак у селі Копанки, додав Григорій Химич.

Імунізація диких тварин проводиться і дає свої результати, каже фахівець: із 16-ти добутих трупів лисиць, які торік направляли у спеціальну лабораторію на дослідження, сказу не було виявлено жодного разу. Але зараз ледь не в кожному селі вже є старі закинуті хати, в яких приживаються лисиці. І зменшувати їх чисельність потрібно. Це — відстріл.

На даний час дозвіл на відстріл лисиць може надавати виключно Рада оборони області, тому на рівні міста сьогодні вирішили звернутися з відповідним клопотанням.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору