Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Боднарові лисиці внадилися красти курей — навіть удень

У Боднарові лисиці внадилися красти курей — навіть удень

Мешканці села Боднарова скаржаться на лисиць: тварини настільки безстрашні, що білоденно гуляють селом та крадуть курей.

Інформатор дізнавався подробиці.

“Потрібно щось робити з лисицями. Вони ходять ввечері, але сьогодні я її зустріла о 15:30 — в той час, коли діти бавляться на вулицях, вертаються зі школи!!! Побачила лисицю і почала спокійно вертатись назад, думаючи, що вона не піде за мною, а вона почала бігти!” — написала вчора у групі села місцева мешканка.

Інша жінка пише, що “ті лисиці вже всюди” і через це ввечері страшно надвір вийти. Лисиці, за її словами, ходять і подвір’ями, і центральною дорогою.

Люди, очевидно, побоюються, що дикі тварини можуть бути інфіковані сказом, а отже, потенційно є небезпечними. Тим більше, що нещодавно у Калуській громаді випадок сказу лисиці був.

Староста села Олег Дрогомирецький у коментарі Інформатору підтвердив, що проблема справді є. Лисиці, за його словами, дійсно крадуть у господарів домашню птицю і такі випадки останнім часом стають все частішими. Щоб далеко не ходити, тварини навіть “оселяються” поближче до села, а то й у селі — в старих покинутих хатах. Самотужки люди ні відігнати “гостей”, ні в інший спосіб зменшити популяцію не беруться. Тож, пишуть звернення старості.

“Минулого тижня передав у міську раду два письмові звернення, а зараз маю на руках ще два. Але не всі пишуть — дехто скаржиться й усно”, — каже Олег Дрогомирецький.

Нагадаємо, до воєнного стану лисиць в Україні у певні періоди відстрілювали мисливці. Зараз робити це заборонено. Потрібні погодження, у тому числі — й з військовими. Також у зв’язку із впровадженням воєнного стану цьогоріч вакцини від сказу на Прикарпатті розповсюджувались без застосування авіації, а саме — ручним способом: розкидали на узліссях, узбіччі доріг, річок, сільськогосподарських угідь, у лісах – на перехрестях доріг, на території вирубок.

У Держпродспоживслужбі Івано-Франківської області у листопаді минулого року інформували, що на території всіх громад з 15 листопада по 31 грудня буде проводитись відстріл лисиць.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору