Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Люди витримали, не витримав бетон! | Добірка фільмів про Донецький аеропорт

Люди витримали, не витримав бетон! | Добірка фільмів про Донецький аеропорт

Важкі та кровопролитні бої за аеропорт тривали 242 дні. Щоб пояснити чому так довго тримається оборона, один з сепаратистів назвав українських військових “кіборгами”. Ця назва швидко розійшлась в маси й оборонців Донецького аеропорту тепер прийнято так називати.

Ділиться Інформатор.

Сьогодні, 16 січня, ми відзначаємо Всеукраїнський день памʼяті “кіборгів”. Тому підготували для вас підбірку фільмів про ці події:

Добровольці Божої Чоти
Документальний/Екшн

У фільмі розповідається про воїнів українського добровольчого формування Добровольчий Український Корпус “Правий сектор”, які тримали оборону аеропорту. Подекуди кадри вражають зануренням у бойові дії. Оператор Леонід Кантер побував з добровольцями у тих місцях де було надзвичайно небезпечно. Згодом він ділився, що найважчим під час роботи було “не вимкнути камеру в критичні моменти, а продовжувати знімати”. Попри бойові дії в прямому ефірі у фільмі чуємо важливі роздуми про державу, націю та відношення до українських військових до 2014 року. У фільмі також знімався очільник Правого сектору Дмитро Ярош.

Кіборги
Екшн/Військова драма

Режисери фільму зробили акцент на людях, котрі захищають аеропорт, їх долі та минуле. На двотижневе чергування прибуває група молодих солдат добровольців. В процесі бойових дій вони вчаться та спілкуються один з одним і з місцевим психологом, намагаючись сформулювати своє ставлення до ситуації й людей.

Впродовж знімання кінострічки режисери активно консультувалися з військовими, котрі брали участь у цих подіях. Зокрема серед них консультував кіногрупу доброволець Андрій “Богема” Шараскін, котрий присутній у фільмі вище.

НебоFm | один день з видом на Донецький аеропорт
Документальний

Події фільму розгортаються у листопаді 2014 року на території селища Піски під час найінтенсивнішого періоду війни. Бійці ДУК “Правий Сектор” чергують на легендарній позиції “Небо”, котра дозволяла прикривати села та Донецький аеропорт. Позиція була облаштована на верхівці шахтового копра. Це споруда над стовбуром копальні, яким опускали робітників у шахту. З цієї точки у 2014 році коригували українську артилерію.

Фільм можна поглянути за посиланням.

“Аеропорт. Неповернення”
Документальний

У фільмі йдеться про історію подій від початку й протягом 242 днів оборони. Він складається з реальної відеохроніки, котру знімала журналістка Суспільного та режисерка-документалістка Сніжана Потапчук. Головними героями стали кіборги, які впродовж фільму розповідають про перебіг тих подій.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору