Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуській освіті бракує 50 млн гривень. Буде злиття класів і пониження ступенів шкіл

Калуській освіті бракує 50 млн гривень. Буде злиття класів і пониження степенів шкіл

Освітня галузь у Калуші цьогоріч недоотримає від держави 50 мільйонів гривень. У бюджеті громади вільних грошей також немає. Тому освітяни готуються до зменшення заробітних плат і навіть скорочень, а деякі школи можуть втратити одну з ланок — чи то початкову (якщо стануть опорними), чи старшу (якщо стануть гімназіями).

Детальніше розповідає Інформатор.

Ситуацію обговорювали на засіданні депутатської комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики. Як повідомила начальниця управління освіти Калуської міської ради Ірина Люклян, при розрахунку освітньої субвенції на минулий навчальний рік до всіх громад України на рівні держави було застосовано коефіцієнт 0,9. Відтак Калуській громаді не додали 14 млн гривень. Торік галузь дофінансовував міський бюджет, а освітні заклади економили як могли.

“Надіялися, що цього року ситуація буде кращою. Але ні. При розрахунковій потребі у 252 мільйони гривень нам довели розмір субвенції у 202 мільйони. При цьому ми не знаємо, як розраховувалася ця сума, бо Міносвіти відповідної інформації не надало”, — зазначила головна освітянка міста.

Недостачу у 50 млн гривень вона назвала шокуючою. Такої, каже, не було ніколи. Тож, зараз вони мусять вжити заходів, щоб педагоги могли мати зарплату і надавати освітні послуги.

У пошуку рішення освітяни проаналізували всі статті видатків галузі. Перше, що може бути зроблено, — зменшення оплати престижності вчителям середньої і старшої ланки (було 20%, а може бути 5%) та зменшення щорічної грошової винагороди (у бюджет 2024 року заклали розмір 50%, але можуть зменшити до 5%). Це зменшить витрати приблизно на 16 млн гривень.

Освітяни можуть спробувати зекономити на зарплатах і лікарняних, харчуванні, відрядженні, енергоносіях. Це, за приблизними розрахунками, 10 чи трохи більше мільйонів гривень.

По освітній мережі в Калуській громаді зараз є 8920 дітей. Яким буде регіональний коефіцієнт наповнюваності (РНК), доведений для Калуша, наразі невідомо. Торік було 23. При цьому середня наповнюваність класів у громаді реально є 22,4.

“При фактичній кількості класів 394 по формулі нам рахується 387, тобто “невраховані” 7 класів, що вже зумовлює недостачу в коштах”, — деталізує Ірина Люклян.

Розрахункова кількість ставок усіх педагогічних працівників по субвенції — 930, а фактична — 1045. Начальниця управління освіти пояснює: 115 ставок учителів — це так звана варіативна складова (додаткові години на поглиблене вивчення предметів, спецкурси та факультативи), навчання хворих дітей на дому, функціонування груп продовженого дня.

“Індивідуальне навчання (41 ставка) — це 7 мільйонів гривень з місцевого бюджету, На них субвенція не розраховується взагалі. але ми з-обов’язані вчити цих дітей. Варіативна складова (45 ставок) — це понад 9,6 мільйона гривень. Групи короткотривалого перебування (розраховані для п’ятирічок, у зоні проживання яких немає дитсадка) — близько 0,5 мільйона гривень, а групи продовженого дня — понад 5 мільйонів гривень”,  — деталізувала Ірина Люклян, зазначивши, що це загалом близько 25 мільйонів гривень, які вкрай необхідно вишукати у бюджеті громади.

Утім, з вересня 2024 року галузь, очевидно, спіткає реорганізація. Буде йтися про пониження ступенів окремих закладів освіти, злиття класів на паралелях та інші заходи. Поки що — без конкретики. Управління освіти, міська рада та керівники навчальних закладів обумовили, що впродовж найближчих тижнів будуть радитись на напрацьовувати це питання.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору