Інформатор Калуш

ВЛАДА

Калуська влада про карʼєр у Підмихайлі: не знали, але для громади це вигідно

Калуська влада про карʼєр у Підмихайлі: не знали, але для громади це вигідно

Перед тим, як з родовища почнуть щось видобувати, має бути проведена процедура оцінки впливу на довкілля та громадські слухання. Міська рада питанням цього родовища раніше не цікавилась, але зараз оцінює потенційний проєкт як вигідний.

Міський голова Андрій Найда прокоментував Інформатору, скільки орієнтовно зароблятиме Калуш від майбутнього карʼєру.

Про те, що на сайті Національної електронної біржі проводиться аукціон стосовно продажу спецдозволів на користування надрами мер каже, що дізнався зі статті Інформатора. Ділиться, що до цього про такий аукціон його ніхто не повідомляв та нічого не узгоджував.

“Зараз ще вивчаємо це питання, але та ділянка, де розташована наша частина, не є такою критичною, як та, що у Підмихайля. В нас нема з тієї сторони нічого”, — каже Андрій Найда.

За словами мера, перед тим, як з родовища почнуть щось видобувати, відповідні експерти мають провести процедуру оцінки впливу на довкілля, яка визначить чи є ризики, про які говорять місцеві мешканці. Також — громадські слухання.

“Наскільки я розумію, то з нашої сторони таких загроз немає, зі сторони Підмихайля може бути, я не знаю. Питання ще вивчається”, — ділиться мер.

Але оскільки ділянка родовища знаходиться в межах населеного пункту, то для Калуша рентна плата буде вигідною.

“У нас вартість одного гектара на рік орієнтовно складатиме 50 000 гривень ренти. Якщо це, наприклад, 10 гектарів, то це 500 000 гривень в рік. В Новицькій ТГ ситуація з вартістю ренти, наскільки я розумію, інша”, — зазначає Андрій Найда.

Натомість голова Новицької ТГ Богдан Дадяк під час діалогу з жителями Підмихайля зазначав, що для Новицької ТГ така діяльність не буде вигідною:

“Бюджет громади у 2022 році за рентну плату за видобування піщано-гравійної суміші, а це 3% до загального сплаченого бюджету, отримав 26 600 грн. Це не ті гроші, про які потрібно говорити, щоб нам тут зробили карʼєр. Вони відмежовують пісок, платять окремо. За нього отримуємо в межах 40 000 гривень рентної плати. Жодної зацікавленості у цьому немає”.

Також жителі Підмихайля кажуть, що межі майбутнього карʼєру знаходяться впритул до житлових будинків та річки Лімниця. Діяльність такого обʼєкта може завдати їм шкоди.

“Якщо цей карʼєр відкриється, то наші хати при першій повені просто знесе. Частина села буде знищена”, — каже місцевий мешканець Андрій Перегінець.

Більше про це у матеріалі: Жителі Підмихайля показали, як біля їх домівок межуватиме майбутній карʼєр.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору