Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Жителі Підмихайля показали, як біля їх домівок межуватиме майбутній карʼєр

Жителі вулиці Іваньківської діляться, що під час повеней страждають найбільше, адже живуть близько до річки. За їх словами створення карʼєру створить їм додаткові проблеми.

Ділиться Інформатор.

Нещодавно Державна служба геології та надр України виставила на аукціон продаж спецдозволу на користування надрами піщано-гравійної суміші у селі Підмихайля. Родовище було розвідане ще у 1968-1971 роках, але про нього та аукціон жителі та місцева влада дізнались тільки 5 січня 2023 року зі статті Інформатора.

Люди повстали проти проведення аукціону. Кажуть, що межі майбутнього карʼєру знаходяться впритул до житлових будинків та річки Лімниця. Діяльність такого обʼєкта може завдати шкоди жителям.

“Якщо цей карʼєр відкриється, то наші хати при першій повені просто знесе. Частина села буде знищена”, — каже ініціатор зборів проти проведення аукціону Андрій Перегінець.

На зустрічі жителів з владою Новицької ТГ голова Богдан Дадяк називав можливі корисні аспекти діяльності карʼєру для громади. В приклад називав соціальне партнерство з підприємцем у Берлогах, котрий також видобуває піщано-гравійну суміш. Проте вкінці зустрічі запевнив, що діятиме в інтересах жителів, котрі живуть біля родовища.

Окрім цього селяни виявили, що ця ділянка знаходиться у власності громади тільки на 1/3 частини. Більшість частки є власністю Калуської ТГ. Місцеві зазначають, що раніше межа Підмихайля та Калуша проходила через річку Лімницю, аж попри мікрорайон Хотінь. Зараз чомусь у власності міста два береги річки та частина поля по стороні села.

Жовтим обведено територію розвіданого родовища. Синя лінія розділяє Калуш (зверху) та Підмихайля (знизу)

Наразі представники Новицької ТГ направили листи до:

  • народних депутатів України Едуарда Прощука та Олега Марусяка;
  • премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля;
  • голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха;
  • голови Калуської РДА Жанни Табанець;
  • голови Івано-Франківської ОДА Світлани Онищук.

Аукціон про продаж спеціального дозволу на користування родовищем відбудеться вже завтра, 17 січня. Стартова ціна — 887 549,21 грн. Розмір кроку аукціону — 10 000 грн. Дозвіл на видобування корисних копалин можуть надати терміном на 20 років.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору