Інформатор Калуш

ТРЕШ

У власності села — лише третина родовища. Нові подробиці скандалу в Підмихайлі

У власності села — лише третина родовища. Нові подробиці скандалу в Підмихайлі

У Новицькій сільській раді близько 3,5 години тривав діалог влади з обуреними мешканцями Підмихайля про майбутній карʼєр поблизу їх домівок.

Повідомляє Інформатор.

Нагадаємо, що вчора у Підмихайлі провелись збори жителів села щодо обговорення усієї ситуації та можливих планів дій. Люди обговорили проблему та можливі наслідки видобування піщано-гравійних порід з родовища на території села. В підсумку вирішили завітати на нараду старост Новицької ТГ, щоб напряму поговорити про це з головою громади, старостою та депутатами.

Сьогодні, 15 січня, на нараді старост впродовж 3,5 годин обговорень сторони намагались дійти до спільного рішення, щоб вирішити ситуацію. Представники влади підтвердили, що про родовище та аукціон дізнались вперше 5 січня зі статті Інформатора.

На початку наради голова громади зазначав, що карʼєр на території села міг би посприяти розвитку громади. В приклад навів аналогічне видобування піщано-гравійної породи у селі Берлогів, яке проводить ТзОВ СП “Будучність”. За словами Богдана Дадяка підприємство активно вступає в соціальне партнерство з громадою:

“Ця фірма є помічною для Берлог. Наприклад, коли село тільки приєдналось до нашої громади була складна ситуація з дорогою. Коли звернулись до “Будучності”, то вони надали на два тижні потужну техніку та піщано-гравійну суміш. Жителі Берлог з шуфлями працювали на цій дорозі. Гарне полотно дороги коштувало бюджету громади нуль гривень. Так само й тут можна говорити з майбутнім підприємцем

Всі кажуть: тут Боже борони, тут Боже борони, а звідки виживати громаді? Де взяти ресурс? Громаду не буде постійно держава дотувати. З 24 сільських територіальних громад області ми другі за кількістю жителів, а ПДФО у нас майже на найнижчому рівні в області. Якісь виробництва потрібно розвивати”

Після цього розпочалась дискусія чи потрібен карʼєр громаді й, чи погодиться вона на розробку такого об’єкта нижче по течії, без загрози жителям. Проте більшість вважає, що пріоритетним питанням є скасування проведення аукціону на продаж спецдозволу користування надрами.

“Зараз людина вкладе гроші в цю справу, купить дозвіл і все. Щоб протистояти карʼєру під нашими вікнами нам вже потрібно буде йти з підприємцем на уступки”, — говорить один з активістів.

Натомість депутат Богдан Прокопів зазначає, що після того, як визначать переможця аукціону ще відбуватимуться певні процедури, які зможуть не допустити “карʼєру під вікнами”.

“Відбуватимуться громадські слухання та оцінка впливу на довкілля. Після цього має бути врахована думка громадськості, відстань до найближчих будинків, річки й заказника”, — говорить Богдан Прокопів.

Депутат Микола Когут каже, що такі аукціони в Україні проводяться кожного дня і ситуація в селі ще не критична.

“Аукціон проводиться на користування надрами, не на землю. Наприклад у Трускавці чи в Моршині схожа ситуація. Приватник виграв право на користування надрами мінеральних вод на території цілої громади. Він має дозвіл, але видобування не проводить, бо громада не надала в оренду цю землю”, — каже Микола Когут.

Проблема для селян також криється в тому, що у власності села тільки 1/3 ділянки родовища. Більшість територіальної частки є власністю Калуської ТГ. Жителі обурюються, що раніше межа Підмихайля та Калуша проходила через річку Лімницю, аж попри мікрорайон Хотінь. Зараз чомусь у власності міста два береги річки та частина поля по стороні села.

Жовтим обведено територію розвіданого родовища. Синя лінія розділяє Калуш (зверху) та Підмихайля (знизу)

Богдан Дадяк зазначає, що у квітні 2005 року відбувся процес передачі частини села у власність міста через постанову Верховної ради України. Голова громади ділиться:

“Сильні світу цього взяли й “віджали” підмихайлівську землю”.

Загалом за інформацією посадовців Новицької ТГ у 2004 році до Калуша відійшло 1 500 гектарів території навколишніх сіл.

Межі Калуша до та після постанови Верховної ради України у 2004 році

В підсумку голова громади настояв на тому, що він на боці громади. Ситуація вирішуватиметься так, як за правильне вважають місцеві жителі. Зачитавши скільки громада заробила коштів у 2022 році за рентну плату від карʼєру у Берлогах заперечив власні твердження, котрі висловив раніше:

“Бюджет громади у 2022 році за рентну плату за видобування піщано-гравійної суміші, а це 3% до загального сплаченого бюджету, отримала 26 600 грн. Це не ті гроші про які потрібно говорити, щоб нам тут зробили карʼєр. Вони відмежовують пісок, платять окремо. За нього отримуємо в межах 40 000 гривень рентної плати. Жодної зацікавленості у цьому немає”.

Сторони погодились передати звернення громадськості від імені Новицької ТГ до:

  • народних депутатів України Едуарда Прощука та Олега Марусяка;
  • премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля;
  • голови Державної служби геології та надр України Роману Опімаху;
  • голови Калуської РДА Жанни Табанець;
  • голови Івано-Франківської ОДА Світлани Онищук.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору