Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як зробити перший український паспорт, якщо 18 років виповнилось за кордоном? | Інструкція

Як зробити перший український паспорт, якщо 18 років виповнилось за кордоном? | Інструкція

Неодмінним атрибутом кожної цивілізованої людини повинен бути документ. Та не завжди існують сприятливі умови, щоб зробити такий документ. До прикладу, що робити молодим людям, які рятуючись від повномасштабного вторгнення опинилися за кордоном, а зараз їм виповнилось 18?

Інформатор ділиться гайдом, покликаючись на Державну міграційну службу України.

Найпевнішим варіантом оформлення документів буде через закордонний підрозділ ДП “Документ”. Перелік актуальних адрес — за посиланням.

А потім зробити такі дії:

  • подати документи — письмову заяву в довільній формі із зазначенням відомостей про членів сім’ї (зокрема колишньої дружини/колишнього чоловіка), близької особи, які будуть залучені до проведення процедури встановлення особи, свідоцтво про народження, паспорти батьків або їх копії, документи з фото, фото 3,5×4,5
  • пройти процедуру встановлення особи в режимі відеоконференцзвʼязку. Присутність заявника у ДП “Документ” під час відеоконференцзв’язку є обов’язковою
  • отримати від підрозділу ДП “Документ” повідомлення про готовність паспорта та необхідність забрати його з підрозділу ДМС на території України
  • отримати паспорт громадянина України у визначеному підрозділі ДМС на території України.

Важливо, що оформити паспорт в такий спосіб можуть лише ті особи, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 р. Факт виїзду особи за межі України з 24 лютого 2022 р. підтверджується поданими документами з відміткою про перетинання кордону країни перебування або іншими документами, що підтверджують такий факт.

“Отримати такий паспорт ні в підрозділі ДП “Документ”, ні в закордонній дипломатичній установі України неможливо. Готовий паспорт можна забрати лише в Україні”, — зауважують в міграційній службі.

Для отримання паспорта на території України необхідно спочатку оформити посвідчення особи на повернення в Україну в закордонній дипломатичній установі України. Термін видачі такого посвідчення — від 1 до 5 робочих днів.

Одночасно з “внутрішнім” українським паспортом можна оформити також і паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору