Інформатор Калуш

ВЛАДА

17 депутатів ВРУ написали заяви на складання мандатів

17 нардепів написали заяви на складання мандатів

В українському парламенті наближається велика криза. Нардепи пишуть заяви на складання повноважень. Але їх відпускати не поспішають.

Повідомляє Інформатор з посиланням на LB.ua

Що нині немає єдності в українському парламенті , вважає голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія. Єдність, за його словами, була півтора року тому, а нині ситуація в цьому плані ще гірша, ніж до повномасштабної війни. На його думку, країні загрожує парламентська криза через депутатів, які хочуть перестати працювати.

“З парламентом узагалі велика криза наближається, тому що в мене тільки у фракції 17 заяв на складання мандата. Тобто в нас уже 401 людина в парламенті, ще одну ми точно відпустимо за медичними обставинами – буде 400 людей. 226 (мінімально необхідна кількість для ухвалення рішення. – ред.) з 400 дуже важко збирати, чесно кажучи. В інших фракціях і партіях, я теж знаю, є люди, які хочуть піти. Ми вирішили для себе, що не будемо давати голоси за складання мандатів, тільки якщо медично є дійсно ситуація, а так більше ніяких немає умов, через які ми будемо голосувати за складання мандатів. Для того, щоб зберегти парламент легітимним”, – пояснив він.

У грудні Комітет виборців України повідомляв, що щомісяця Верховна Рада втрачала по одному депутату. Головні причини складання мандатів: скандали, кримінальні провадження і бажання загубитися.

Нагадаємо, що на виборах до Ради 2019 року обрали лише 424 народних депутатів із 450. Це було пов’язано з окупацію Криму та втратою частини Луганської та Донецької областей: 26 місць у парламенті залишили за цими мажоритарними округами. Останнє “прорідження рядів” у Ради було 8 грудня 2023 року, коли депутатських мандатів позбавили одразу трьох обранців народу. Це Максим Єфимов з “Відновлення”, пов’язаний з забороненою ОПЗЖ, Дмитро Шпенов та Віталій Данілов із “Батьківщини”. Тож, на початок 2024 року у Верховній Раді залишилося чинними лише 400 депутатів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору