Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Яким би ваше тіло не було — ставтеся до нього із повагою та любов’ю. Психологиня про здорове схуднення

Яким би ваше тіло не було — ставтеся до нього із повагою та любов'ю. Психологиня про здорове схуднення

Проблема нездорового ставлення до свого тіла насправді більше поширена, аніж про це говорять. Іноді бажання схуднути приводить до розладів харчової поведінки: анорексії, булімії, орторексії чи компульсивних переїдань. Що робити, якщо вас не влаштовує стан вашого тіла? Як діяти, коли ви хочете покращити свою форму, але не можете полюбити себе вже зараз?

Про здорове ставлення й любов до себе спеціально розповідає психологиня Іванна Гусениця, пише Інформатор.

“Варто зазначити, що усі збіги випадкові. У вас може бути інша думка і це — добре. Кожен випадок варто розглядати індивідуально. А якщо виникають якісь труднощі — варто звернутися до фахівців”, — пояснює психологиня Іванна Гусениця.

Отож, як зрозуміти, що бажання схуднути — обґрунтоване, а не з нелюбові до себе?

Хто б там що не говорив, краса має значення і для жінки, і для чоловіка. Це тримає нас в тонусі, стимулює дбати про власний зовнішній вигляд. Якщо говорити про бажання бути стрункими — то, мабуть, багатьом це буде знайомо. Не секрет, що багато людей себе не люблять, прискіпливо ставляться до себе. З однієї сторони — це може змушувати нас рухатися, з іншої — заважати жити. Наприклад: бажання схуднути, бути стрункими може мотивувати нас більше дбати про зовнішній вигляд, харчуватися якісніше, консультуватися з лікарем, відмовлятися від третього шматка тортика. У нас може бути фонове бажання схуднути. Бути струнким — це норма. Проте, якщо ця думка погіршує якість нашого життя — це вже проблема, яку варто вирішувати з фахівцем.

Читайте також:

“Чий голос у вашій голові каже вам, що ви якісь не такі?”, або як не втрапити в пастку нервової анорексії | Про РХП №1
“Коли стосунки з їжею токсичні”: як вберегти себе від булімії? | Про РХП №2

Якщо ви постійно тривожитеся, звинувачуєте себе, злитесь на себе, засмучені, відмовляєте собі в радості… Може бути багато симптомів. Прислухайтеся до себе. Якщо це заважає вам жити — краще проконсультуватися з фахівцем. Це може бути психолог, невролог, дієтолог чи інший фахівець. Усе залежить від того, що вас турбує. Якщо не знаєте до кого з фахівців треба звернутися — можна звернутися до психолога, а він направить вас до потрібного фахівця.

Як сприймати своє тіло зараз, якщо ви намагаєтесь дійти до кращої форми?

Якщо ви ловите себе на думках, що вам не подобається ваше тіло — поміркуйте над наступним:

  • те, що вам в собі не подобається — можна змінити?
  • чий голос у вашій голові каже вам, що ви якісь не такі?
  • а що вам у собі подобається? Чи є розуміння того, як ви хочете виглядати?
  • що станеться тоді, коли ви будете інакше виглядати, будете стрункішими?
  • де та як ви будете “використовувати” свою покращену фігуру, свій покращений зовнішній вигляд?

Якщо вам зараз не подобається ваше тіло, яким би воно не було — ставтеся до нього з повагою та любов’ю. Подякуйте, що воно у вас є та постарайся покращувати його без “насилля”.

Невдоволення власним тілом, зовнішнім виглядом може завдавати чимало клопотів. Нас можуть ранити чиїсь зауваження чи жарти. Ми можемо засмучуватися, забороняти собі щось. Це може впливати на якість нашого спілкування. Спостерігайте за цим. Постарайтеся вже зараз з любов’ю і турботою ставитися до себе.

Є така думка, що ми не полюбимо себе, коли схуднемо. Якщо це так, то як працює цей механізм?

Часто за бажанням схуднути є вторинні вигоди. Потреба у любові, прийнятті. Бажання стосунків, одобрення, схвалення, прийняття… У всіх це по-різному або й усе разом. Скажу дивну річ, іноді ми підсвідомо можемо робити так, аби погано для себе виглядати. Наприклад, щоб уникнути чогось. Вибачте, якщо у когось викличу неприємні спогади — іноді це уникання інтиму.

Ми можемо не дуже добре виглядати для себе, щоб світ нас не помічав. Щоб не бути згвалтованою чи уникнути домагань. Що б показати іншим, як нам погано. Іноді, щоб чогось не досягати, не йти до мети, розвитку, успіху, щастя багатства — ми зациклюємося на зовнішньому вигляді. Бо страшно і важко далі рухатися.

До теми: “Коли переїдання — це хвороба” | Про РХП №3

Важливо сказати, що у деяких випадках покращений зовнішній вигляд, струнка фігура не зробить нас щасливішими, бо це насправді не те, чого ми потребуємо. Або, якщо ми очікували, що із стрункішою талією прийде й щастя — можемо дуже сильно розчаруватися.

Проте, робота над собою важлива. Це наша самооцінка. якість нашого здоров’я і життя. Навіть розглядати когось красивого приємно. На вулиці зупинити погляд на комусь приємно. Особливо у наш час, коли і так багато всього неприємного й поганого зовсім поруч. Любіть себе лише тому, що ви є. Навчіться поважати себе такими, якими ви є. Дякувати собі, своїм думкам, тілу. Ви можете вдосконалювати їх з обережністю та повагою. Почніть діяти із того місця, де ви зараз. Із тими ресурсами, які маєте. В такому стані, в якому перебуваєте.

Уявіть, що ви в ідеальній формі, ідеально виглядаєте. Що далі? Куди далі будете рухатися? Що далі будете робити? І дійте в цьому напрямку.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору