Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Де подивитись на мурали у Калуші? | Підбірка стінописів

Де подивитись на мурали у Калуші? | Підбірка стінописів

Чи чули ви про вуличне мистецтво у Калуші? Насправді, якщо придивитись навколо, то місто є досить розвинутим в цьому, зокрема в плані стінописів. Проте, більшість таких публічних артобʼєктів були зроблені ще за радянського минулого міста.

Де подивитись на мурали у Калуші, розповідає Інформатор.

Попри естетичний вигляд стінописи несуть у собі ще декілька важливих функцій, як для місцевих жителів, так і для громади загалом. Наприклад, вони можуть інформувати населення про історичне минуле міста, як мурал на майдані Шептицького, 3:

Або висвітлювати туристам та населенню про особливість домінуючих видів діяльності на території регіону. Наприклад про те, що Калуш є одним з індустріальних центрів заходу України розповідають стінрозписи на вулицях:

вулиця Богдана Хмельницького, 30

вулиця Богдана Хмельницького, 2

Майдан Шептицького, 1

Майдан Шептицького, 1

Також у Калуші є такий, який розповідає й про культурні особливості міста. Стінопис на фасаді Фахового коледжу культури й мистецтв загалом символізує те, що в стінах цього закладу панує мистецтво та творчість. Проте, на ньому бачимо гуцула в танці з барткою (топірцем) та троїстих музик навколо нього. Також нижче люди в характерному для західних регіонів вбранні танцюють народний танець “Гуцулка”.

вулиця Ковжуна, 44

Схожою є мозаїка біля входу у Калуський ДРАЦС, яка розповідає про почуття жінки та чоловіка й поєднання їх життя у шлюбі.

вулиця Богдана Хмельницького, 20

Схожий за своєю функцією артобʼєкт знаходиться на фасаді Калуського ліцею №2. Він розповідає про жагу до знань дітей, котрі навчаються у ньому. Проте з цим муралом усе не так однозначно. До часів “декомунізації” шарф хлопчика на малюнку був суцільного червоного кольору. Саме цей шарф видавав його приналежність до радянського молодіжного руху “піонерів”, що було частиною окупаційної пропаганди.

проспект Лесі Українки, 11

проспект Лесі Українки, 11

Тому стінописи, як і будь-яке мистецтво, можуть слугувати пропагандою та “міткою” політичного та державного устрою міста. Яскравий цьому приклад — мурал на площі Героїв, котрий розповідає про єдність селян та пролетаріату. Також про наукові досягнення вже неіснуючої держави та “крок у космос”. В центрі цього полотна граються діти, які щасливі жити у радянському союзі.

площа Героїв, 2

Про космонавтику ще розповідає мурал поблизу Собору Архистратига Михаїла:

Прикладом української єдності є стінрозпис на вулиці Тихого, 21. Він розповідає про міць та силу славетних козаків. Зліва від козака бачимо прапор, а праворуч герб Богдана Хмельницького.

Таку роль й відіграє майже втрачений малюнок на проспекті Лесі Українки, 1. На стіні будинку можна побачити “затертий” герб та прочитати фразу “Слава незалежній Україні”.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору