Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вигул собак у Калуші: за якими правилами і чи штрафують за їх порушення?

Вигул собак у Калуші: за якими правилами і чи штрафують за їх порушення?

Вигулювати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку. А на підопічному обов’язково має бути ідентифікаційний жетон. Не знали?

Інформатор розповідає, які спеціальні правила утримання та вигулу тварин діють в Україні. До речі, місцеві органи влади можуть запроваджувати власні правила, але вони не можуть кардинально суперечити Законам України. У Калуші якихось особливих правил не затверджували.

Отож, щодо 14-річного віку того, хто вигулює. Така норма дійсно є в ЗУ “Про захист тварин від жорстокого поводження”. Основні положення прописані в ст. 9 цього Закону. Зазначено зокрема, що особи, які утримують домашніх тварин, мають право з’являтися з ними поза місцями їх постійного утримання (супроводжувати їх). Але:

  • Вигулювати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку.
  • Особа, яка супроводжує тварину, зобов’язана забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди.
  • Обов’язковою є наявність повідка для здійснення вигулу собак поза місцем їх постійного утримання.
  • Обов’язковим є наявність намордника на собаках порід, що включені до Переліку небезпечних порід собак, що затверджується Кабінетом Міністрів України.
  • Обов’язковим є наявність на домашній тварині нашийника з ідентифікуючими позначками (ідентифікаційний жетон).
  • При супроводженні домашніх тварин не допускається залишати їх без нагляду.
  • Також заборонено вигулювати тварин у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння

У Патрульній поліції України нагадали про відповідальність за порушення цих норм. Так, відповідно до ст. 154 КУпАП порушення правил утримання собак і котів тягнуть за собою адміністративну відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу від 170 до 340 гривень. А при повторних порушеннях — до 510 гривень. Також штраф загрожує за дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людини або її майну — від 1700 до 3400 гривень із конфіскацією тварини.

Як з’ясував Інформатор, за порушення утримання собак і котів можна реально мати клопіт з судом і штрафами. У Єдиному реєстрі судових рішень за цими ключовими словами у розрізі минулого року та Івано-Франківської області видає 9 постанов.

З самих документів стало відомо, що торік був зафіксований випадок у мікрорайоні “Височанка”: собака вибігла на вулицю та вкусила невідому жінку. Не менш прикрий випадок був у Войнилові: собака вибралась з вольєру і побігла до сусідів, де загризла козу. Щоправда, в обох випадках штрафів накладено не було, оскільки в суді з’ясувалося, що було невірно кваліфіковано дії власників тварин. У першому випадку матеріали справи повернули в поліцію, а в другому закрили провадження.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору