Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Ти або в ЗСУ, або для ЗСУ” — чому варто задонатити на парафін для розпалювачів на фронт

"Ти або в ЗСУ, або для ЗСУ" — чому варто задонатити на парафін для розпалювачів на фронт

Слова відомого українського рок-музиканта сказані на благодійному концерті в січні в Калуші, дали зрозуміти Галині, що просто донатити мало і треба ще щось активно робити задля майбутньої перемоги. Так у неї зародилась ідея, яку вона одразу ж взялась втілювати — робити маленькі розпалювачі на основі ватних дисків й парафіну.

Розповідає Інформатор.

Галина Хоптяк вже понад місяць ночами виготовляє оригінальні розпалювачі, які разом з іншими калуськими волонтерами надсилає хлопцям на фронт. За її словами, такі “патчі” економлять хлопцям окопні свічки для підігріву чогось невеличкого й не потребують серйозних вмінь для виробництва. Головне бажання і трошки часу.

Протягом всього часу відколи з’явилась ідея їй вдалося зробити вже понад 5000 штук. Якусь частину вона відправила за допомогою калуських волонтерів та волонтерських організацій, а дещо вже почала надсилати нашим захисникам самотужки. Наразі калуські розпалювачі вже гріють хлопців на трьох напрямках фронту — Харківщині, Донеччині та Запоріжжі.

“Почала я робити з початку січня, після концерту Kozak System в Калуші. Тоді Іван Леньо сказав одну дуже важливу річ “Ти або в ЗСУ, або для ЗСУ”. Оскільки “в”, я не можу з двома дітьми, то наважилась “для”. До того я бачила у соцмережах як це роблять інші, бачила відгуки військових, що це справді вартісна штука на фронті. Шо можна щось з їх допомогою маленьке локальне підігріти і при цьому не треба палити окопну свічку, яка там часто буває на вагу золота. І тому я їх почала робити. , — ділиться Галина.

Дівчина розповідає, що виготовлення таких розпалювачів не займає багато місця, а матеріал наразі назбирується за допомогою церкви.

“Ти просто вночі став, поки діти сплять, і наробив стільки скільки є матеріалу під рукою, і можливості розмістити це, щоб воно висохло. За ніч в мене виходило максимум 2000 таких дисків”, — каже вона.

Виготовлення відбувається наступним чином:

“Є свічки. Ти їх закидаєш в каструлю. Нагріваєш. проціджуєш від ґнота і піску (оскільки часто на церковні свічки його багато налипає). І тоді пінцетом кожен диск замочується в теплий парафін і викладається на харчовий пергамент. Сохне воно не довго, але бажано це робити на холодній підлозі. На один лист вміщається близько 30-40 таких дисків. Поки я викладаю останній лист, сьомий, наприклад, то перші два-три вже цілком готові”, — ділиться рецептом Галина.

“Я вдячна за будь-який кілограм свічок. Тому шо хлопцям це зараз дуже потрібно, — додає вона — Взагалі я була дуже здивована і не очікувала, що коли я просто скажу другу який воює, що маю такі розпалювачі й запитаю чи треба, він скаже: “Так!! Скільки маєш? Надсилай все!”. Він потім пояснив на скільки це потрібно й на скільки такі розпалювачі їм економлять там час”.

Наразі Галина хоче збільшити виготовлення розпалювачів й зробити їх більш якіснішими, тому потребує вже безпосередньо парафіну.

“Розпалювачі з парафіну та ватних дисків допомагають підігріти воду в кружці, розпалити багаття чи піч, можуть використовуватися для обігріву. Їх почали виготовляти для наших захисників, бо це простий і недорогий спосіб обігріву. Це найменше, що ми можемо зробити разом!”, — резюмує вона.

Задонатити на матеріал можна на карту приват 24: 5168 7451 2222 9328 або на монобанку за посиланням.

Також можна донатити матеріалами. Контакт для зв’язку: +380 95 452 01 91 (telegram, whats up)

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору