Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Конфлікт у деталях: що трапилося у Космачі насправді?

Інформація про “агентів ТЦК” у групі Вайбера, слова потерпілої й самісінький початок конфлікту. Чи є в медалі інший бік? Про це — детальніше.

Наші колеги з Коломиї вирушили до самого Космача, аби почути від очевидців “що та як”, передає Інформатор.

Нещодавно, а саме 6 лютого, мешканка села Брустури — блогерка Іванна Грепіняк (Ванджурак), за її словами, їхала на відділення Нової пошти. Дорогою туди її автівку зупинили у Космачі: на неї накинулись розлючені жінки із битою та іншими предметами в руках.

А тепер про все детальніше й за порядком.

Фото з профілю Іванни

ЧОМУ МЕШКАНКИ КОСМАЧА СТВОРИЛИ БЛОКПОСТ?

Серед жителів Космача, які того дня організували блокпост, були переважно жінки. Усе це — через повідомлення про приїзд ТЦК до села. За словами космачан, в одному із місцевих чатів у Вайбері вранці з’явилося повідомлення від невідомого користувача (не пригадають — Махмуд чи Мухаммед). У повідомленні йшлося про те, що до Космача прямує 6 автівок центру територіального комплектування.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки стверджує, що йшлося про роздачу повісток приїжджими жінками. Сама ж Іванна стверджує: натовп звинувачував її у тому, що вона “наводчиця воєнкому”. І це, за даними аналітиків Центру, було фейком.

Автор повідомлення (якщо такий був) виконав свою місію: посіяв зерно розбрату та зник. Принаймні, 10 лютого від повідомлення і сліду не залишилось, а відправника серед користувачів групи не було. Ба більше — у групі змінився адміністратор.

Голова Космацької громади розповів Суспільному, що попередньо про намір людей перекрити дорогу йому не було відомо.

“До мене особисто люди не зверталися. Це хтось у групу в соцмережі написав, що їде багато машин ТЦК та СП, щоб позабирати людей. Вони самі організувалися. Жінки перекрили дороги й перевіряли машини. Хто ініціатор, я не знаю. Коли я вчора вранці приїжджав туди, то казав їм: “Пишіть колективну заяву, висловлюйте письмово свої претензії та вимоги. А я передам їх до військової адміністрації”, — поділився Дмитро Мохначук.

У ЧОМУ ПРИЧИНА КОНФЛІКТУ?

Дорогою до Нової пошти Іванна Грепіняк проїжджала повз “блокпост”. Її зупинили місцеві, аби розпитати, хто вона така та з якою метою приїхала до Космача. Опитані місцеві зазначають, що Іванна знімала відео. Це не сподобалося жінкам, тому вони попросили видалити запис. Опісля — відпустили її.

А ось, що пише в соцмережах сама потерпіла:

“Я відкрила вікно і вони зразу почали так мовити наїхати на мене зі словами (хто ти така, куди ти їдеш, якого х*я ти приїхала до нас в село) я їм обʼяснила що їду з дитиною на нову пошту, і що я місцева із сусіднього села, вони з наїздом сказали, щоб я показала свій телефон чи я їх там не знімала, я зразу взяла в руки телефон і одній жіночці все показала, вона побачила що там нічого немає і сказала: ну, нехай їде поки їде…”

Після чого, як зазначає одна з опитаних нами дівчат, Іванна різко рушила з місця, ледь не вчинила наїзд на одну з жінок й в’їхала в калюжу. Як наслідок – облила натовп болотом. Саме через це, за словами місцевих, люди обурилися й зупинили її дорогою назад.

У поліції Інформатору підтвердили, що того дня до них надходило повідомлення про наїзд. Правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за ч.1 Ст. 286 КК України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння).

Тим часом Грепіняк запевняє, що конфлікт зав’язався на тому, що її приняли за “наводчицю воєнкому”.

БІЙКА

“І тут я вже повертаюся із нової пошти цією самою дорогою, і вони знову там стоять, але вже ще більш розлючені, і я дивлюся як всі ці люди просто їдуть на мою машину”, – продовжує свою історію Іванна Грепіняк (Ванджурак)

Це підтверджує й місцева дівчина. Опитана розповіла, що розлючений натовп зупинив автівку пані Іванни, аби дізнатися “як вона так поводиться з людьми”. Сходиться й те, що жінку почали знову розпитувати хто вона та для чого знімає відео. Місцеві стверджують, що у цей час в авто на передніх сидіннях сиділи Іванна та її подруга (буцімто в стані алкогольного сп’яніння). А позаду — дитина та ще дві жінки.

В Instagram-сторіс вчора, 11 лютого, Іванна Грепіняк (Ванджурак) опублікувала протокол з лікарні. Вказує, що це доказ її тверезості. Дата звернення — 6 лютого 2024-го року, близько 19:00.

Скриншот сторіс

Далі жінки почали конфліктувати: до справи пішли кулаки, вирване волосся та бита.

“І тут почалося все ПЕКЛО, вони почали бити машину, трясли так машиною, хотіли машину перевернути, почали витягувати мене через вікно, виривати мені волосся і вирвали ключі з машини, вони хотіли всіма способами витягнути мене з машини, я почала кричати, що в МАШИНІ ДИТИНА надіялася на хоч якусь людяність, АЛЕ ОДНА ЖІНОЧКА ЗАПХАЛА БІТУ У ВІКНО І ДАЛА В ГОЛОВУ ДИТИНІ, в той час, як інша мене тримала за волосся і я нічого просто нічого не могла зробити. Потім звідкись взялись дві мої знайомі та односельчанки, яким я дуже вдячна, я їх впустила в машину, одна взяла дитину на руки і почала прикривати собою, інша допомагала мені вибратися з їхніх рук, там вже і відео декілька секунд встигли зробити!!! І це все тривало десь приблизно 15-20 хв. І потім вони якось відчинили з мого боку двері і хотіли мене витягнути, я навіть уявити не можу, що б тоді було.  Але в один момент один вуйко закричав, що всі сюда, це не та машина, яка нам потрібна була, ми попутали!!! І позаду приїхала інша машина, і вони так мовити переключилися на ту машину”, – написала на Іванна на своїй сторінці.

Щодо версії Іванни місцеві мали одразу кілька заперечень. Продавчиня маркету запевнила журналістів, що ніякого “вуйка” там не було. Адже “не було жодної машини, ніхто не їхав після неї (автівки блогерки – ред.)”.

Також у місцевих є припущення, що травми, про які розповіла Іванна, з’явилися зовсім не під час сутички в Космачі. Місцеві стверджують: нещодавно потерпіла разом зі своєю дочкою потрапила в ДТП та, начебто, саме там отримала забій, а дитина – травму носа (через що дівчинці нещодавно робили операцію). Інформатор не отримав у поліції жодного підтвердження того, що Іванна Грепіняк разом з дочкою була учасницею аварії. Тому поки ця теорія залишається тільки на словах мешканців Космача.

ЗМІ ПОСПІШИЛИ З ВИСНОВКАМИ

9 лютого до Космача завітали журналісти провідних центральних медіа, аби з’ясували щось про конфлікт, що відбувся напередодні. Та у більшості з них ситуація описана лише з допису Іванни Грепіняк (Ванджурак), а іншу сторону конфлікту вони так і не вислухали. Також місцевих обурило, що журналісти фотографували собак на вулицях села, замість того, щоб звернути увагу на космацьку Алею Слави.

Додав олії в багаття сепаратист та замовний журналіст Роман Реведжук, родом з Космача, який намагається протягнути ідею створення вигаданої республіки на західних теренах. Раніше він аплодував окупантам і тепер відсиджується за кордоном. Псевдожурналіст ще у грудні 2022-го року проголосив створення в Україні “конституційної християнської монархії” під назвою “Велике князівство Руська Українська Народна Республіка”. Також (вже під час повномасштабного вторгнення) він заявив, що втрати української армії сягнули 140 тисяч. Це одразу й було використано російськими ЗМІ.

У своєму “розслідуванні” Роман звинувачує Іванну в брехні стверджує:

  • “У дитини на той момент шрам на носі вже був, як повідомляють сусіди Грепиняк, що дитині кілька днів до цього робили медичні процедури. Тим паче таку подряпину не можливо зробити дерев’яною (бейсбольною) битою, як заявила горе-мати “блогерка” Іванна Грепиняк.”
  • “Коли люди їх затримали, Грепиняк зі своєю пасажиркою з якою були у стані алкогольного сп’яніння почали сваритися і навіть битися, що чітко видно на відео яке ви можете побачити нижче. Пасажирка “блогерки” вирвала останній волосся під час бійки між ними, що також фіксує камера”.
  • “Горе-мати “блогерка” не їздила на Нову пошту, а банально збрехала.”

Останнє він пояснює тим, що мешканці Космача переглядали відео зовнішнього спостереження. Та реальних доказів цьому Роман Реведжук не публікує.

В кінці він зазначає, що звертається до Національної поліції України та Управління СБ України в Івано-Франківській області з публічною заявою про невідкладне залучення викладених ним деталей про події та порушенням окремого кримінального провадження Управлінням Національної поліції в Івано-Франківській області та відповідно до статті 214 КПК України.

Нагадаємо, наразі Управління СБУ в Івано-Франківській вивчає обставини інциденту, що відбувся в селищі Космач. Мова, зокрема, про факти ймовірного перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України.

Також Громадському повідомили, що жителі села Космач подали заяву до поліції про “приниження честі та гідності” через опубліковане Іванною Грепіняк (Ванджурак) у соцмережах відео сутичок.

Зараз у справі космацького конфлікту розбираються правоохоронці. А Інформатор зібрав для вас факти, щоб ви могли оцінити ситуацію самостійно.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору