Інформатор Калуш

ТРЕШ

Долинський суд оштрафував чиновницю, бо та не хотіла надавати інформацію про залишки коштів мерії

Долинський суд оштрафував чиновницю, бо та не хотіла надавати інформацію про залишки коштів мерії

Причина оштрафування — неправомірна відмова у наданні інформації, що передбачена ЗУ “Про доступ до публічної інформації”.

Про це повідомили на сторінці Долинського районного суду, передає Інформатор.

Вчора, 13 лютого, Долинський районний суд оштрафував заступницю начальника Управління Державної казначейської служби України у Долинському районі Івано-Франківської області на 510 грн.

Як зазначив суд у своїй постанові, 15 січня 2024 року жителька міста Долини звернулася до Управління Державної казначейської служби України у Долинському районі із запитом на доступ до публічної інформації. А саме — з проханням надати інформацію про суми перехідних бюджетних залишків, які склалися станом на 1 січня 2024 року на рахунках структурних підрозділів, комунальних підприємств, закладів та центрів Долинської міської ради. А також — безпосередньо на рахунках міської ради.

На цей запит заступниця начальника управління надіслала листа-відповідь, в якому вказала, що згідно з договором про здійснення розрахунково-касового обслуговування орган Казначейства зобов’язується гарантувати таємницю інформації за рахунком (рахунками) клієнта. А без згоди клієнта довідки третім особам з питань інформації за рахунком (рахунками) можуть бути надані лише у випадках, передбачених законом, тобто неправомірно відмовила в наданні інформації, чим порушила вимоги ст. 5 й ст. 22 Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Запитувачка інформації, звісно, не погодилась із такою відмовою та поскаржилась Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, від Секретаріату якого і надійшли до суду матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності чиновниці.
У судовому засіданні правопорушниця свою вину визнала повністю, та пообіцяла подібного більше не вчиняти, пояснивши, що відмовила в задоволенні запиту на доступ до публічної інформації з тих підстав, що не розібралася з вимогами Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Зараз порушення усунуто, запитувану інформацію надано в повному обсязі.

Суд, проаналізувавши здобуті в судовому засіданні докази, дійшов висновку, що дії правопорушниці правильно кваліфіковано за ч. 2 ст. 212-3 КУпАП, оскільки вона, будучи посадовою особою, порушила Закон України “Про доступ до публічної інформації” — неправомірно відмовила в наданні інформації.

Однозначно, рух бюджетних коштів громади не повинен утаємничуватися, тож чиновники зобов’язані суворо дотримуватись вимог законодавства при підготовці відповідей на запит на публічну інформацію.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору