Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Старости калуських сіл складатимуть приписи на тих, хто “розводить” борщівник

Старости калуських сіл складатимуть приписи на тих, хто "розводить" борщівник

Старостам сіл, що входять до Калуської громади, дано доручення складати приписи на власників чи орендарів земельних ділянок, де “розводять” борщівник.

Про це йшлося на нараді зі старостами у п’ятницю, пише Інформатор.

Борщівник Сосновського є отруйною рослиною, яка дуже швидко поширюється, а доступні методи боротьби з нею не завжди ефективні. Тому важливо не допускати поширення цієї рослини на великі площі.

У Студінці, до прикладу, ця проблема дуже поширена. І як зазначила староста села Марія Стасюк, ділянки з борщовиком, усі в приватній власності. Компанії, які почали кропити свої ділянки відповідною хімією, вже побачили результат: борщовика там менше. Міська рада торік також долучалися до заходів знищення рослини у цьому населеному пункті механічним способом.

“Потрібно починати працювати з цією проблемою вже. Якщо є борщовик на ділянці, потрібно складати приписи і зобов’язувати з цією рослиною боротися”, — зазначив міський голова Андрій Найда і дав протокольне доручення активізувати цю роботу.

За його словами, ефект буде, бо за результатами приписів будуть запрошувати винуватців на адмінкомісії та штрафувати.

Нагадаємо, що Борщівник Сосновського — багаторічна рослина родини зонтичних, що виглядає, наче величезний кріп, і сягає 2-3 метрів заввишки, має товсте порожнисте стебло та великі перисті листки. Він здатний викликати опіки на шкірі людини. Також — негативно впливає на біорізноманіття. Ця рослина, завдяки потужній наземній масі, витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід з території і не дає їм розвиватись. Він легко пристосовується до будь-яких умов, йому не страшні ні заморозки, ні посухи, росте на будь-якому ґрунті.

Оскільки борщівник є небезпечним видом, необхідно регулярно вживати заходів, щоб запобігти його поширенню. Це стосується систематичного скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10-15 сантиметрів, випасання худоби (молоді листки поїдають вівці та корови). Найефективніший засіб боротьби — хімічний. При появі першої розетки рослину належить обробити гербіцидами суцільної дії. Якщо ж упустили момент і рослина зацвіла, то скошену квітку (борщівник цвіте з липня і майже до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли він скошений.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору