Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

День пам’яті Героїв Небесної Сотні | Які заходи сьогодні будуть у Калуші

День пам'яті Героїв Небесної Сотні | Які заходи сьогодні будуть у Калуші

В Україні сьогодні. 20 лютого, вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цього дня згадують трагічні події січня-лютого 2014 року, коли відбулися масові розстріли протестувальників — учасників Революції Гідності. 

Пише Інформатор.

День в історії

В кінці 2013-го — на початку 2014-го в Україні почалися масові протести: українці виступили проти політики тодішньої влади та її відмови від європейської інтеграції. У результаті в країні відбулася зміна влади — тодішній президент Віктор Янукович та його соратники втекли за кордон, а кульмінацією подій, які отримали назву Революції Гідності, стало масове протистояння на Майдані Незалежності у Києві між протестувальниками та силовиками. Як наслідок, у період з 18-20 лютого 2014 року загинула найбільша кількість людей, пише Уніан. 

Список Небесної Сотні відкрився ще 22 січня 2014 року. Спочатку від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року налічувалося вже 9 загиблих, а з цього дня на Майдані почалися масові розстріли. З 18 по 20 лютого загинуло найбільше людей — 78 осіб, після 20 лютого — ще 20. Майже одразу усіх загиблих назвали “Небесна Сотня”, хоча насправді їх було більше ста.

Дату 20 лютого — День пам’яті Героїв Небесної Сотні — було встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року, з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, які змінили хід історії нашої держави.

Цього року ми вдесяте вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні — вдесяте в умовах війни з Росією.

День Героїв Небесної Сотні: заходи в Калуській громаді

Щороку у ці дні в Україні вшановують полеглих учасників Революції, які віддали своє життя за ідеали демократії та права і свободи українців. Пам’ятні  заходи заплановані й у Калуській громаді.

11.00 — Біля пам’ятного знаку Герою України Ігорю Дмитріву с. Копанки — Вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні “А їх зустріли небеса”

12.00 — Бібліотека-філія №4 с. Кропивник — Відеоперегляд “Ангели Майдану”

13.30 — Бібліотека-філія №16 с. Пійло — Поетичне читання “Вони у пам’яті назавжди залишились”

15.00 — Бібліотека-філія №2 — Година пам’яті “Борітеся – поборите…”

15.00 — Бібліотека-філія №11 с. Боднарів — Година пам’яті “У нашій пам’яті вони назавжди залишилися”

15.00 — НД ім. Г. Рожанського ж/м Хотінь — Інформаційно-виховна зустріч з молоддю “Десята річниця розстрілу Героїв Майдану”

17.00 — Біля пам’ятника Роману Шухевичу — Вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні “Вільні духом – незламні навіки”

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору