Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Між Революцією Гідності й сьогоденням: яка музика осіла у наших плейлистах за останні 10 років | Добірка

Між Революцією Гідності й сьогоденням: яка музика залишилась у наших плейлистах за останні 10 років | Добірка

Музика — мистецтво, яке здатне доповнити реальність. Вона здатна робити щасливий момент ще яскравішим, або ж сумний зробити ще більш драматичним. Проте, музику можна сприймати ще і як маркер часу. За тим, про що співають виконавці тієї чи іншої країни, можна зрозуміти, що відбувається в суспільстві.

Сьогодні в річницю пам’яті Героїв Небесної Сотні Інформатор зібрав пісні українських музикантів, які впевнено можна назвати саме такими маркерами.

2014 – 2022

З 2014 року в українському музичному просторі вже чітко простежувалась тема війни:

  • Riffmaster-“Тихо Прийшов, Тихо Пішов” або “Пісня Спеціального Значення”

Нагадаємо, що у 2019 році музиканта та військовослужбовця Андрія Антоненка (Riffmaster’a), медсестру Яну Дугарь та кардіохірурга й волонтерку Юлію Кузьменко було звинувачено у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Ця пісня на початку 2020-х набула великої популярності серед українців.

 

  • Не меншу популярність отримала пісня гурту Тартак — Висота / Ніхто Крім Нас, присвячена героїчним українським десантникам.

На той час фронтмен гурту Олександр Положинський зазначив, що  “Дуже важливо, щоб композиція якомога швидше долетіла до тих людей, для яких в найпершу чергу вона була написана – до українських десантників. Та й іншим військовим, як і добровольцям, зайвою вона, гадаю, не буде”.

  • Kozak System — Наш маніфест

У 2015 році гурт презентував пісню, яка не втрачає популярності й зараз. Що більше, показує ставлення українців до всього російського.

Обережно, у пісні присутня ненормативна лексика. 

 

  • Скрябін — Люди як кораблі

Андрій Кузьменко не дожив до сьогоднішніх днів, проте зумів створити пісню, яка не тільки випередила свій час (прем’єра відбулася у 2005 році), але на багато років вперед закарбувала себе у плейлисти українців.

 

  • Artisto – Revolution Ukraine

Пісня вийшла у 2013 році. Її презентував львів’янин Ростислав Хитряк, музичне псевдо Artisto.

“Я хочу емоційно своєю піснею дійти до людей, щоб сказати, що разом ми можемо багато зробити, що лише разом ми сильні, що маємо нести відповідальність за свою державу”, — розповів він після прем’єри.

 

2022 – …

З початком повномасштабного вторгення росії в Україну у 2022 році музика стала більш відвертою й агресивнішою до ворога. І набагато різнобарвнішою.

  • Пирятин — Арта

Ця пісня хоч і з’явилася в доробку гурту ще у 2018 році, проте, справжню популярність після 24 лютого. Особливо потужну підтримку вона отримала від військових, які дуже часто почали її використовувати у своїх відео на яких знищують ворогів.

 

  • Енджі Крейда — Враже

Ще одна пісня, яка надовго засіла у наших плейлистах була написана поетесою Людмилою Горовою. У вірші “Враже”, авторка від імені Відьми прирікає ворога на горе та пекло на землі.

 

DOBRYVA — Після війни

Ця пісня, на жаль, не набула великої популярності, але мінімалістичний електронний фон й іронічний текст про те, що всі не надто важливі й не надто суттєві речі варто відкласти на “давай після війни”.

 

KAZKA – I AM NOT OK

Наприкінці березня 2022 року відомий гурт випустив пісню й кліп в якій використав звуки сирен, вибухів та обстрілів, а також реальні відео людей, які знімали зі своїх вікон винищувачі, гвинтокрили та танки окупантів, як тікали від бомб та ховалися у ванній кімнаті.

“Ми не «окей». Щодня ми дивимося в очі страху і продовжуємо боротьбу за мирне небо над рідною Україною на всіх фронтах! Мільйони українців перебувають у постійній небезпеці. Українські міста руйнують, ворог забирає невинні життя і культурну спадщину України”, — прокоментувала вокалістка гурту Олександра Заріцька.

Бумбокс — Імперії впадуть

Закриває цей “плейлист” пісня з поки що останнього альбому гурту “Бумбокс” “Таємний код: Рубікон”, який вийшов у 2019 році. З того часу сталося багато подій, серед яких і факт того, що Андрій Хливнюк став на захист Києва у ТРО, і заспівав “Червону калину” акапело на порожній Софійській площі.

Проте, саме ці слова “імперії впадуть” це чи не найбільше бажання кожного українця сьогодні.

Слухайте українське, донатьте на ЗСУ і вірте у перемогу!

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору