Коломия До сайту

Стало відомо про смерть дисидента та Героя України Степана Хмари

Все життя дисидент боровся за відновлення незалежності України та ідеали свободи й демократії.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Українську Правду.

Він народився на Львівщині у селі Боб’ятин 12 жовтня 1937 року. Вивчав стоматологічну справу у Львівському медичному інституті. Впродовж студентського життя активно займався випуском підпільного журналу “Український вісник” та поширенням самвидаву.

В 1980 його заарештували працівники КДБ та засудили до 7 років позбавлення волі в таборах суворого режиму. Також йому присудили 5 років заслання за “українську націоналістичну діяльність” на Уралі. Після звільнення він повернувся в Україну та через рік став до команди керівників Української гельсінської спілки.

Згодом у 1990 став депутатом Верховної Ради України та разом зі студентами оголошував про голодування під час Революції на граніті. Продовжуючи свою політичну діяльність став заступником голови партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко. Проте у 2005 розірвав зв’язки з нею через внутрішній конфлікт.

У 2006 році його нагородили званням Герой України з врученням Ордена Держави “За визначні особисті заслуги у боротьбі за відродження незалежності української державності, відданість ідеалам свободи та демократії”.

Минулі роки дисидент тяжко хворів, а у 2023 році був госпіталізований до віденської клініки. Сьогодні, 21 лютого, стало відомо про його смерть.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08