Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Забута Сівка: штучний інтелект показав, якою могла б бути центральна річка в Калуші

Забута Сівка: штучний інтелект показав якою могла б бути центральна річка в Калуші

Калуш, звісно, не місто-мільйонник, як Київ чи Харків. Тут живе в 4-5 разів менше людей, аніж, скажімо, у Вінниці чи Черкасах. Щодо Івано-Франківська взагалі порівнювати не варто. Але Калуш з усіма цими містами дуже тісно поєднує одна деталь, яка не кожному відразу впадає в очі. Це — річки в міській інфраструктурі. У нашому місті їх дві — Сівка і Млинівка. Сьогодні поговоримо про першу. 

Ділиться Інформатор.

І тут, наввипередки коментарям “Ви забули про Лімницю”, зауважимо: “Ні, не забули”. Про неї ми також згодом поговоримо, але в контексті, хоч і цінної для Калуша водойми, але все ж таки за межею центральної частини міста.

Отож, Сівка.

Формальну інформацію про те, де вона протікає, окрім Калуша, яку довжину має, яка її флора і фауна, і який стосунок Сівка має до Чорного моря, можна прочитати за запитом в гуглі. А от про історичний контекст знайти щось доволі складно. Проте, калушанин Віктор Павлів, засновник ГО “Калуш туристичний”, ще у 2016 році зібрав дрібку інформації:

“Про річку Сівку відомо найменше. Проте, її, по праву, можна вважати головною річкою, завдяки якій тут і поселилися люди і виникло місто Калуш.
Трагедія річки у тому, що, пригрівши біля себе людей, напуваючи і годуючи їх та їхню худобу, через сотні років вона раптом стала їм заважати. Під виглядом турботи про Калуш, який потерпає від повеней, зумовлених саме Сівкою, у 1920-х роках калушани та мешканці прилеглих сіл почали рити обвідний канал і тільки у 1965 році його закінчили.
Пройшов час, і горда праця людей призвела до екологічного лиха. Сівка нині тече, підживлюючись каналізаційними стоками мешканців міста”, — написав він у своєму блозі.

І ці слова підтверджує картина, яку ми щодня бачимо, йдучи на роботу чи додому, або просто прогулюючись центральною частиною міста.

Проте, спроби облагородити її, прибрати та зробити більш придатною для відпочинку калушан, все ж були. Зокрема, в районі вулиці Біласа і Данилишина зробили щось схоже на набережну — з лавками, деревами й укріпленим камінням берегом.

Звісно, не слід ставити у порівняння нашу калуську Сівку з такими річками як Лопань чи Харків, що протікають через центр міста Харків, оскільки там облагодженню передувало багато історичних подій, в тому числі — пов’язані з Другою світовою війною. Проте, якщо обрати правильний ракурс, то можна помітити, на скільки Сівка схожа на них і в контексті міста і, скажімо, величиною (Дністер чи Дніпро значно ширші й повноводніші).

Набережна у Харкові (до повномасштабного вторгнення)

Ця схожість наштовхнула нас на колаборацію зі Штучним інтелектом. Тож, ми попросили його згенерувати Сівку в контексті відпочинкових зон на кшталт харківської. І ось, що з цього вийшло:

Вид на Сівку з вулиці Чорновола

Як бачимо, ШІ уявив не тільки річку, але й розвиток місцевої архітектури, щоправда, чомусь у Вікторіанському стилі.

Перед нами вулиця Біласа і Данилишина, з іншого ракурсу в реальності.

А отакий футуристичний вигляд має ця ж вулиця уже з відпочинковою зоною й доволі цікавою інфраструктурою. Уяві немає меж. І тільки зі сторони майдану Шептицького ШІ уявило Сівку в стилі харківської набережної.

А якими б ви хотіли бачити береги нашої Сівки? Діліться в соцмережах.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору