Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуська ЦРЛ два тижні отримувала тепло задарма. Уже платить, але тендер скасовано

Калуська ЦРЛ два тижні отримувала тепло задарма. Уже платить, але тендер скасовано

Калуська ЦРЛ змінила постачальника тепла ще до того, як з ним можна було підписати офіційний договір. Пів місяця компанія “дарувала” лікарні безкоштовне тепло. У грошовому еквіваленті це — сотні тисяч гривень. Попередній постачальник тепла каже про упереджене ставлення та організовану групу, яка діє в Калуші. 

За інформацією видання “Вікна”, між ТОВ “Євлогія Захід” та Калуською ЦРЛ 1 лютого був укладений договір на теплопостачання з нульовою ціною терміном до 15 лютого 2024 року. У той самий день цю компанію було визнано переможцем тендеру.

Йдеться про скандальну закупівлю теплової енергії, яка відбулася у січні.  Її, нагадаємо, оголошували з бюджетом майже 10,7 млн гривень. В аукціоні були два учасники — ТОВ “Калуштеплоенерго” із пропозицією ціни 7,8 млн гривень та ТОВ “Євлогія Захід” із ціною 9,6 млн гривень. Дешевшу пропозицію замовник відхилив.

Детальніше про це у статті — Калуська ЦРЛ переплатила за теплову енергію 1,8 млн гривень. АМКУ вимагає скасувати закупівлю

За договором про надання послуг на безоплатній основі — “подарунок” вартістю сотні тисяч гривень. А отримало його по факту комунальне підприємство, яке було замовником закупівлі. Й отримало — від одного з учасників тендеру, до того ж  — у день, коли саме його визнали переможцем. За таких обставин можна поставити під сумнів чесну конкуренцію та неупередженість замовника до учасників тендеру.

14 лютого Антимонопольний комітет України вказав на дискримінацію учасників тендеру. Калуська ЦРЛ була зобов’язана виконати його рішення. 4 березня на Prozorro опублікували інформацію про скасування рішень про дискваліфікацію ТОВ “Калуштеплоенерго” та визнання ТОВ “Євлогія Захід” переможцем закупівлі та про повернення до розгляду більш економічно вигідної пропозиції, а за кілька годин — оприлюднили повідомлення про скасування тендеру.

Тим часом ТОВ “Євлогія Захід” вже не надає лікарні послугу з теплопостачання безплатно: 23 лютого 2024 року Калуська ЦРЛ уклала з цим підприємством договір, терміном до кінця березня на суму 864 тисячі гривень без ПДВ (умовно, якщо ТОВ “Євлогія Захід” стане платником ПДВ, ціна договору зросте на 20%). Цей договір укладали без аукціону — в зв’язку з нагальною потребою.

І хоча потреба була дійсно нагальною, адже лікарня залишалася без постачальника тепла, але до ТОВ “Калуштеплоенерго” Калуська ЦРЛ не зверталася та цінову пропозицію цього підприємства не запитувала. Такі дії Калуської ЦРЛ, каже директор Ігор Піцик, теж свідчать про упереджене ставлення до одного з учасників тендеру.

Водночас державні органи почали перевіряти ТОВ “Калуштеплоенерго”.

“Депутат обласної ради Михайло Якимчук надає депутатські запити до управління праці, до екологічної інспекції та в інші органи контролю з метою ініціювати перевірки та призупинити діяльність ТОВ “Калуштеплоенерго”, — повідомив Ігор Піцик.

За його словами, прямим доказом упередженого ставлення до ТОВ “Калуштеплоенрего” калуської влади є явне небажання попри письмові та усні звернення привести в законне річище питання з орендою приміщень, що використовуються підприємством для опалення Калуської ЦРЛ, а також активні коментарі заступника міського голови Наталії Кінаш з цього приводу в соціальній мережі Facebook.

“Враховуючи усі обставини, можна зробити висновок що в Калуші діє організована група, в яку, крім інших, входять представники влади, керівництва Калуської ЦРЛ, а також особи, пов’язані з ТОВ “Євлогія Захід”, метою якої усунення нашого підприємства від опалення Калуської ЦРЛ”, — також зазначає керівник ТОВ “Калуштеплоенерго”.

Фактично, це вже відбулося. Зараз підприємство готує звернення до правоохоронних органів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору