Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Базова військова підготовка: як це працюватиме після прийняття мобілізаційного закону

Базова військова підготовка: як це працюватиме після прийняття мобілізаційного закону

Строкову військову службу в Україні буде скасовано. Натомість планують впровадити базову військову підготовки для громадян чоловічої статі віком від 18 до 25 років. Як це працюватиме?

Ділиться Інформатор.

Якщо щодо деяких інших норм нового мобілізаційного закону, який доопрацьовують у комітетах ВРУ, є низка зауважень та дискусій, то  у питанні впровадження базової військової підготовки депутати, здебільшого, одностайні.

“Це зберігається однозначно, оскільки строкову військову службу буде скасовано”, — розповів в інтерв’ю РБК-Україна член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський.

За його словами, є багато складових цієї базової військової підготовки.

“По-перше, її можна буде пройти у вишах. Якщо людина навчається у ВНЗ, то вона протягом 4-5 років навчання зможе самостійно обрати, коли пройти цю базову військову підготовку. Вона триватиме протягом п’яти місяців у мирний час і протягом трьох місяців у військовий час”, — пояснив він.

Веніславський каже, що було погоджено, що всі державні службовці, всі працівники органів поліції, прокурори, можливо навіть і судді, мають пройти базову військову підготовку.

“Тобто ми йдемо до того, що все населення, за наявності такого сусіда як Росія, має бути готовим до захисту Батьківщини”, — зазначив він.

Для тих громадян, які не навчаються у вищих навчальних закладах чи не здобувають послідовну освіту – для них буде базова військова служба, яка також буде тривати такий же термін.

“Деталі ще будемо виписувати, тому що, наприклад, йшла дискусія – “до п’яти місяців” – це п’ять місяців обов’язково, чи це може бути один місяць. Була моя пропозиція, щоби прописати базову військову підготовку терміном від 150 до 160 днів. Концептуально було ухвалено, що громадяни віком 18-25 років зобов’язані будуть або пройти базову військову службу, або базову військову підготовку. Якщо вони не пройшли – то по досягненню 25 років вони можуть бути призвані на навчальні військові збори і отримати статус військовозобов’язаного”, — пояснив нардеп.

З його слів, військова кафедра буде зараховуватися у базову військову підготовку.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору