Інформатор Калуш

АВТО

Гривня до гривні… — скільки і за що доведеться заплатити водіям на дорозі?

Гривня до гривні... — які штрафи водіям-порушникам актуальні в цьому році?

Будучи власником автомобіля, кожного з нас найбільше турбують, мабуть, три речі: наша безпека, безпека авто й економія грошей. У першому випадку ми пристібаємось, в другому — вмикаємо увагу, в третьому — намагаємось не порушувати ПДР. Проте, ситуації бувають різні.

Сьогодні Інформатор продовжуючи автомобільну тему розповідає про вартість штрафів для власників автотранспорту у 2024 році.

Наслідків за певні порушення правил дорожнього руху водіями прописані у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Наприклад стаття 121 КУпАП :

У разі керування авто, у якого несправні системи гальмового або рульового керування, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світлових приладів (темної пори)  водій може отримати штраф у розмірі 340 грн. При повторному порушенні протягом року водій отримає вже більший штраф — від 850 грн до 1700 грн. Таким же буде й штраф за керування авто без технічного паспорта.

А от їзда без чинного обов’язкового поліса ОСЦПВ вартуватиме згідно статті 126 КУпАП — 425 грн.

Якщо ви та ваші пасажири не пристібнули ремені безпеки в авто, або не одягли шолом сідаючи на мопед чи мотоцикл — вам доведеться заплатити трошки більше, 510 грн. Таку ж суму ви заплатите якщо перевозите дітей без спеціальних сидінь. Якщо вас повторно зупинили з таким порушенням, штраф виросте до 850 грн.

Не варто й квапитись, коли кудись їдете, бо за перевищення швидкості на більш ніж на 20 км/год вам у статті 122 КУпАП передбачено штраф у розмірі 340 грн, а за перевищення більш ніж на 50 км/год 1700 грн. І слідкуйте за розміткою та дорожніми знаками, бо отримаєте за порушення +340 грн до штрафу.

Що не рекомендуємо робити в жодному разі, так це покидати місце ДТП, якщо ви стали одним з його учасників. В цьому випадку, згідно зі статтею 122-4 КУпАП покарання буде суттєвішим — або штраф у розмірі 3400 грн, або позбавлення права керування ТЗ строком від 1 до 2 років, або адміністративний арешт строком від 10 до 15 діб.

Так само 3400 грн штрафу заплатить особа, яка не має права на керування ТЗ, або водій, який передав керування ТЗ такій особі. При повторному порушенні штраф не тільки буде суттєвішим — 40 800 грн, але й водій матиме суворіше покарання — позбавлення права керування ТЗ строком від 5 до 7 років. Це зазначено у статті 126 КУпАП.

Ще більш категорично не рекомендуємо керувати автомобілем у стані алкогольного, наркотичного або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. По-перше, за це доведеться заплатити штраф у розмірі 17 000 грн, по-друге, за це вас позбавлять права кермувати автотранспортом строком на рік. Якщо ж вас впіймають після цього за кермом, то штраф буде вдвічі більший — до 34 000 грн з позбавленням права керувати ТЗ на 3 роки. Аналогічне порушення протягом року — штраф до 51 000 грн з позбавленням прав до 10 років і конфіскацією автомобіля. Про це зазначено у статті 130 КУпАП.

Тож, бережіть себе, будьте уважні й не порушуйте 😉

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору