Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Золота молодь футбольного Калуша: як “Хімік” у 1978 році здивував всю Україну | Частина друга

Золота молодь футбольного Калуша: як “Хімік” у 1978 році здивував всю Україну | Частина третя

У першому матеріалі ми розповіли вам про футбольні перепитії в Калуші наприкінці 1970-х.

Сьогодні ж, Інформатор розповідає, що було далі.

Повертаючись у далекий 1978 рік…

Результати 1/8 фіналу Кубка товариства “Авангард” на приз “Спортивної газети”:

“Авангард” (Дніпропетровськ) 3:0 “Шахта Лідіївка” (Донецька область)
“Хімік” (Черкаси) 0:0 (дод. ч. 1:0) “Фрунзенець” (Суми)
“Хімік” (Калуш) 0:0 (пен. 4:3) “Авангард” (Тернопіль)
“Феримаш” (Рожище) 3:1 “Гірник” (Яворів)
“Електровимірювач” (Житомир) 2:1 “Машзавод” (Красилів)
“Електропобутприлад” (Васильків) 1:2 “Хімволокно” (Київ)
“Бавовняно-паперовий комбінат” (Херсон) 1:3 “Шторм” (Одеса)
“Хімік” (Сєверодонецьк) +:- “Будівельник” (Ялта)

Калушанам пощастило знову грати перед рідними трибунами, адже згідно з жеребом, калуська команда була визначена господарем чвертьфінального поєдинку. Суперником “Хіміка” у чвертьфіналі став “Феримаш” (Рожище).

Чвертьфінальні пари виглядали наступним чином:

“Хімік” (Калуш) – “Феримаш” (Рожище)
“Хімволокно” (Київ) – “Електровимірювач” (Житомир)
“Шторм” (Одеса) – “Хімік” (Сєверодонецьк)
“Електровозний завод” (Дніпропетровськ) – “Хімік” (Черкаси)

Матчі ¼ фіналу турніру було призначено на 1 жовтня.

Два дні після зіграних чвертьфінальних матчів, “Спортивна газета” знову інтригує читачів статтею О. Макарова: “До кубка – три кроки”, де заслужений тренер УРСР оцінює команди як одні із найсильніших, бо “жодна з команд не перемогла суперника з розривом більш ніж два м’ячі”.

Витяг із «Спортивної газети (№118) за 3 жовтня 1978 р. про результати ¼ фіналу Кубка товариства «Авангард» на приз «Спортивної газети».

“У чвертьфінальних матчах жодна з команд не перемогла суперника з розривом більш між у два м’ячі. Це свідчення того, що на завершальному етапі розиграшу були справді найсильніші колективи. І все ж їх залишилося вдвоє менше. Найбільше засмутилися, мабуть, футболісти Сєвєродонецького “Хіміка”. Основний час їхньої зустрічі з одеським “Штормом” не виявив переможця 1:1. А в додатковій 30-хвилинці енергії й завзяття більше зберегли одесити. Загальний рахунок цього поєдинку 3:1 на користь “Шторма”.

Інші матчі завершилися так: “Хімік” (Калуш) – “Феримаш” (Рожище) 2:1, “Хімволокно” (Київ) – “Електровимірювач” (Житомир) 0:1, “Елентровозний завод” (Дніпропетровськ) – “Хімік” (Черкаси) — 2:0.”, — читаємо у “Спортивній газеті” за 3 жовтня 1978 р.

1 жовтня у Калуші знову було велелюдно, адже усі бігли на стадіон, аби підтримати рідну футбольну команду – хтось друга, хтось сина, а хтось чоловіка. Переможцем у чвертьфінальній парі «Хіміка» та «Феримашу» стала команда господарів, що здолала опір волинської команди із рахунком 2:1.

Калуська трибуна, осінь 1978 р.

Підтримка рідних трибун, футбольна майстерність “Хіміка” або усміхнена фортуна – можна називати це як завгодно, але факт залишається фактом, ФК “Хімік” – півфіналіст Кубка товариства “Авангард” на приз “Спортивної газети”.

Результати чвертьфіналу Кубка товариства “Авангард” на приз “Спортивної газети”:

“Шторм” (Одеса) 1:1 (дод. ч. 3:1) “Хімік” (Сєверодонецьк)
“Хімік” (Калуш) 2:1 “Феримаш” (Рожище)
“Хімволокно” (Київ) 0:1 “Електровимірювач” (Житомир)
“Електровозний завод” (Дніпропетровськ) 2:0 “Хімік” (Черкаси)

Півфінал було призначено на 8 жовтня. Жереб визначив наступні пари 1/2 фіналу Кубка товариства “Авангард” на приз “Спортивної газети”:

“Електровимірювач” (Житомир) – “Хімік” (Калуш)
“Шторм” (Одеса) – “Авангард” (Дніпропетровськ)

У черговому номері “Спортивної газети” за 12 жовтня знаходимо опис півфінальних матчів турніру, що пройшли декількома днями раніше:

“Наближається до кінця третій розиграш Кубка товариства “Авангард” з футболу на приз “Спортивної газети”. З 22-х команд, що стартували 17 вересня, — залишилося дві найсильніші. Це “Шторм” (Одеса) та “Хімік” (Калуш). Одесити приймали в себе вдома команду електровозного заводу з Дніпропетровська. Перемогли господарі 4:0. Вони багато атакували, пам’ятаючи про те, що на попередньому етапі лише в додатковий час зуміли подолати опір Сєвєродонецького “Хіміка”, і їхня перевага зрештою втілилася в голи.

Значно напруженішою була зустріч у Житомирі, де місцевий «Електровимірювач» боровся за вихід до фіналу з “Хіміком” (Калуш). Тут також з перших хвилин господарі великими силами атакували ворота гостей. Однак, футболісти “Хіміка” вдало захищалися і відповідали гострими контрвипадами. Житомирці кілька разів не встигали повернутися до свого штрафного майданчика і пропустили два м’ячі. Отже, матч завершився перемогою “Хіміка” 2:0.

Нагадаємо, що володар Кубка визначиться за підсумками результатів двох поєдинків 15 жовтня в Одесі й 22-го в Калуші”. – із “Спортивної газети” за 12 жовтня 1978 р.

Витяг із «Спортивної газети (№118) за 12 жовтня 1978 р. про результати півфіналу Кубка товариства «Авангард» на приз «Спортивної газети».

Досить цікавий подано огляд поєдинку у Житомирі, у якому можемо оцінити гру “Хіміка” — вдалий захист та гострі контрвипади, що в результаті привели до виїздної перемоги над “Електровимірювачем” – 0:2.

У фінал вийшли дві найсильніші команди – “Хімік” (Калуш) та “Шторм” (Одеса). За регламентом турніру переможець мав визначитися за сумою двох поєдинку. Перший поєдинок мав відбутися 15 жовтня в Одесі, а матч-відповідь у Калуші – 22 жовтня 1978 р.

Поєдинок в Одесі закінчився мінімальною перемогою господарів 1:0. Відповідно, переможець мав бути визначений у матчі-відповіді у Калуші.

Витяг із «Спортивної газети (№118) за 17 жовтня 1978 р. про перший фінальний поєдинок Кубка товариства «Авангард» на приз «Спортивної газети» в Одесі.

“Спортивна газета” писала наступне про матч в Одесі:

“Минулої неділі в Одесі відбувся перший фінальний поєдинок третього турніру команд “Авангарду” на приз “Спортивної газети”.

Місцевий “Шторм” приймав калуський “Хімік”. Господарі добре підготувалися до цієї події, стадіон причепурився і мав святковий вигляд. Поєдинок спостерігали сотні болільників.

Не слід нагадувати про важливість цієї зустрічі. Вона була по кубковому бойовою, але проходила в коректній боротьбі. І велика заслуга в цьому відомого арбітра, судді всесоюзної категорії з Донецька Бориса Стрелецького. Усе вирішив єдиний м’яч, який забили одесити. Ця мінімальна перевага ще більше заінтригувала болільників гри. Отже, все має, вирішитися в Калуші, де 22 жовтня у неділю “Хімік” і “Шторм” зустрінуться знову, щоб остаточно вирішити, кому дістанеться Кубок “Спортивної газети”.

Стадіон «Хімік», осінь 1978 р.

Отже, для обох команд настав кульмінаційний момент – Калуш, 22 жовтня. Саме тут визначиться майбутній володар Кубка товариства “Авангард” на приз “Спортивної газети”.

За місяць до омріяного фіналу, команда під керівництвом Бориса Сергійовича Пазухіна стала чемпіоном ЦР “Авангард” серед колективів фізичної культури. Фактично тоді, як писала “Спортивна газета” у випуску за 24 жовтня 1978 р. “…команда поставила перед собою завдання: зробити своєрідний “дубль” — виграти приз “Спортивної газети”.

Трохи згодом, головний тренер калуської команди Борис Пазухін зізнається, що “…хлопці повірили в це тільки після важкої перемоги в півфіналі у Житомирі над місцевим “Електровимірювачем”…”.

Нагородження ФК «Хімік». Калуш, 22 жовтня 1978 р.

Чим же закінчилась вся ця історія — читайте у наступному матеріалі.

Ярослав Куцій
Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору