Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Україна планує відкриття пунктів пропуску на кордоні з Угорщиною, Молдовою та Румунією

Україна планує відкриття пунктів пропуску на кордоні з Угорщиною, Молдовою та Румунією

Поки на кордонах із Польщею тривають блокування, Україна шукає альтернативні шляхи. Незабаром планують відкрити додатковий пункт пропуску через Угорщину та Молдову, а до кінця року — через Румунію та Потьщу.

Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” повідомив віцепрем’єр з відновлення — міністр з розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, передає Інформатор.

“Ми робимо все, щоб альтернатив було більше. Сподіваюся, що з Угорщиною ми незабаром відкриємо додатковий новий пункт пропуску, а існуючий – “Лужанка” переформатуємо під пропуск порожніх вантажівок, тим самим збільшимо його пропускну здатність.

З Молдовою ми так само наприкінці березня відкриємо спільний додатковий пункт пропуску. Останні місяці він був на ремонті, до того – там був повний занепад. З Румунією у цьому році теж очікуємо відкриття нового пункту пропуску. З Польщею, до речі, теж. Проект, який почали будувати декілька років тому, завершимо цього року. Ми не зупиняємось, додаємо нові і розширюємо існуючі”, — зазначив міністр.

Також він поідомив, що через певний час перші контейнерні перевезення по Дунаю підуть з портів Ізмаїла та Рені. І це теж дозволить хоч якось розвантажити кордон із Польщею.

“Ну і плюс Одеса, глибоководні порти. Ми очікуємо, що перші контейнерні судна підуть з Одеси і в Одесу найближчі місяці. Це теж все зменшить навантаження на пункти пропуску.

Зараз частина контейнерних перевезень здійснюється через порти Польщі, далі вантажівками контейнери потрапляють в Україну. Якщо ми повернемось до контейнерних перевезень з портів Великої Одеси, то частину трафіку точно знімемо”, — додав Олександр Кубраков.

Щодо суті проблеми на кордоні з Польщею, то посадовець зазначив: по-перше, поляки імпортують з Росії аграрну продукцію без черг через територію Білорусі; по-друге, насправді, транзит українського експорту через територію Польщі зменшився втричі порівняно з 2022 роком, тому жодних загроз для польського ринку немає; по-третє, є офіційне підтвердження польських урядовців, що українська аграрна продукція не потрапляє на польський ринок, а транзитом йде далі до інших країн.

“Ми зі свого боку теж пояснюємо це польському суспільству через всі доступні механізми. Шукайте ворогів не тут (не в Україні, – ред.), у нас з вами один спільний ворог – росія”, — каже посадовець.

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору