Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Тужилові частково демонтують радянський пам’ятник

У Тужилові частково демонтують радянський пам'ятник

На розгляд виконавчого комітету Калуської міської ради винесуть проєкт рішення щодо демонтажу окремих частин пам’ятника загиблим воїнам у Другій світовій війні.

Йдеться про пам’ятник на перехресті вулиць Павлишина та Хмельницького у селі Тужилові, повідомляє Інформатор.

У преамбулі до рішення йдеться про “захист культурного простору України шляхом мінімізації культурологічного впливу проросійського наративу на світогляд громади в умовах війни”. Зазначено, що було звернення старости Тужилівського старостинського округу та є висновок щодо історичної та мистецької цінності пам’ятника. Тож, виконавчий комітет міської ради може надати дозвіл на демонтаж окремих частин пам’ятника загиблим воїнам у Другій світовій війні.

Зокрема, демонтувати хочуть радянську зірку на постаменті та скульптуру радянського солдата.

За даними Вікіпедії, пам’ятник у Тужилові має такий вигляд:

А в описі до світлини зазначено, що монумент було споруджено окупаційною радянською владою “тим тужилівцям, яких вона використала гарматним м’ясом”.

“Жителями села монумент модифіковано відповідно до їх християнських і громадянських ідеалів”, — пише Вікіпедія.

Додамо, що в селі уже близько двох років обговорюють питання демонтажу пам’ятника. І якщо у листопаді 2022-го у фейсбуці 51% опитаних був за реконструкцію, а 45% — за знесення, то вже у 2023 році опитування провели так, що його учасники були ледь не стовідсотково за те, щоб знести пам’ятник солдату і зірку вічного вогню, а стіну з іменами залишити.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору