Інформатор Калуш

ТРЕШ

Допомогла начальнику отримати хабар. Суд покарав військову із Калущини

Допомогла начальнику отримати хабар. Суд покарав військову із Калущини

Уродженка Калущини потрапила на лаву підсудних. Військовослужбовиця, яка перебувала на посаді старшого бойового медика роти охорони, виписала фальшиву довідку про стан здоров’я призовника. Цим — допомогла своєму начальнику отримати 2000 доларів хабаря. 

7 березня Івано-Франківський міський суд виніс у цій справі вирок, повідомляє Інформатор.

Йдеться про уродженку села Томашівці Калуського району. В матеріалах справи зазначено, що вона є військовослужбовицею за призовом на посаді старшого бойового медика роти охорони, одружена, раніше не судима.

На момент скоєння злочину, який був кваліфікований за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 369-2 КК України (пособництво в одержанні неправомірної вигоди для третьої особи за вплив на прийнята рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави), вона була секретарем позаштатної постійно діючої військово-лікарської комісії. В судовому вироку зазначено, що використовуючи умови введеного в Україні воєнного стану, жінка виступила пособником неправомірних дій начальника (щодо нього здійснюється окреме кримінальне провадження).

Зокрема, в період часу з 25 травня 2023 року по 25 липня 2023 року прикарпатка забезпечила виготовлення та видачу чоловікові довідки військово-лікарської комісії про те, що він визнаний тимчасово не придатним до військової служби за станом здоров’я. Її начальник отримав за це 2000 доларів США, що згідно офіційного курсу НБУ становить 73 137,2 грн. Гроші він отримав 11 серпня 2023 року поблизу одного з магазинів в Івано-Франківську.

26 лютого 2024 року між прокурором Івано-Франківської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону та обвинуваченою було укладено угоду про визнання винуватості. Жінка “беззастережно в повній мірі визнала свою вину у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, щиро каялася та просила суд затвердити угоду”.

Суд врахував, що вчинене кримінальне правопорушення є нетяжким злочином, врахував характеризуючі дані про обвинувачену і той факт, що на даний час вона проходить військову службу за призовом під час мобілізації в Збройних силах України, де характеризується позитивно, а також — служить і її чоловік, який є учасником бойових дій. Відтак резюмував:

“Отже, враховуючи вищенаведене та виходячи з принципу індивідуалізації покарання, суд вважає, що узгоджене остаточне покарання обвинуваченій у виді штрафу в розмірі 2000 (двох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 (тридцять чотири тисячі) гривень, буде достатнім, справедливим та необхідним для її виправлення, а також для запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як нею, так і іншими особами”.

Відповідну угоду в результаті було затверджено. А з жінки ще додатково стягнуть у дохід держави 6058 гривень процесуальних витрат в кримінальному провадженні за проведення експертизи.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору