Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У понеділок — початок Великого посту: як підготуватися і від чого відмовитися

У понеділок — початок Великого посту: як підготуватися і від чого відмовитися

За 48 днів до Світлого Христового Воскресіння у християн розпочинається Великий піст. Чому він так називається і як підготуватися до посту?

Про це Інформатору розповів калуський священник парафії св. Андрія Первозванного УГКЦ м.Калуш, о.Мар’ян Борачок.

Великий піст цього року розпочнеться у понеділок, 18 березня. І для багатьох вірян це — початок не лише певних обмежень у їжі, а, насамперед, період духовного очищення. за який намагаються більше часу присвячувати молитві та добрим справам.

“Піст — це час застанови над своїм життям, роздумів над питанням “Чи я йду в правильному напрямку?” — каже священник.

За його словами, на цей період можна зробити собі якісь постанови на піст. Наприклад, відмовитися заради Бога від того, що сильно любимо. Це допоможе краще підготувати своє тіло і душу до найбільшого зі Свят.

“Можна відмовитися також від соціальних мереж, тому що ми інколи стаємо залежні від них, а кожна залежність руйнує нашу свободу і відносити з Богом та ближніми. Взагалі потрібно постаратися зрозуміти, які я маю залежності, пристрасті, гріхи, котрі не дозволяють мені нормально жити. А також практикувати діла милосердя до ближніх”, — радить о. Мар’ян Борачок.

Піст — це не про їжу, а про мої стосунки з Богом, з ближніми і самим із собою, додає священник. Постити потрібно від егоїзму, обмов, злих помислів, байдужості тощо. Він радить кожному замислитися над кількома питаннями:

  • Чи рухаюся я в правильному напрямку?
  • Які погані звички маю, що віддаляють мене від Бога?
  • Які мої стосунки з ближніми?

Чому цей піст називають Великим?

“Піст — це час, який готує нас до якоїсь важливої події. Це час покути за свої гріхи. Протягом року ми маємо чотири пости: Великий піст, який готує нас до свята Воскресіння Ісуса Христа; Петрівка — від понеділка після Неділі всіх святих до навечір’я празника Святих Верховних апостолів Петра і Павла (включно); Успенський піст, або Спасівка, — від Свята Перенесення Чесного і Животворного Хреста та Макавейських мучеників, Саломеї, їх матері, і старця Елеазара, до навечір’я Успіння Пресвятої Богородиці (включно); Різдвяний піст, або Пилипівка, — від дня після свята Апостола Пилипа до навечір’я Різдва Христового.  Великий піст називається так, тому що готує нас до найбільшого Свята в Християнстві — Воскресіння Ісуса Христа”, — пояснює священник.

Пам’ятаймо, що Великий піст — це час інтенсивної молитви. Відмовляючись у цей період від розваг, ми одночасно маємо більше уваги присвячувати спілкуванню з Богом: через участь у великопісних Богослужіннях у храмі, а також через тривалішу та більш ревну молитву в родинному колі й на самоті.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору