Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Підземний перехід у Брошневі-Осаді: дуже потрібний, але не працює | ФОТОРЕПОРТАЖ

У Брошневі на ризиковій ділянці дороги не працює підземний перехід для школярів

Вода по кісточки, сміття та намул — у такому стані підземний пішохідний перехід через трасу H-10 у Брошневі-Осаді.

Повідомляє Інформатор.

Місцеві мешканці розповідають, що цей перехід підземного типу був побудований уже давно. Розташований біля Брошнів-Осадського ліцею для того, щоб діти могли безпечно переходити через трасу H-10, котра проходить через селище. Проте користуватись ним проблемно, бо часто він просто затоплений водою.

“Цей перехід вже давно не працює, бо там проблеми з каналізацією. Згоріли помпові установки, які перекачували воду і тепер в дощ його постійно затоплює. Дуже вже багато разів його ремонтували, але результату немає, мусимо переходити по зебрі”, — ділиться місцевий мешканець Михайло.

Пані Надія звертає увагу на небезпеку, яка щодня підстерігає дітей при переході дороги.

“Багато хто їде тут на великих швидкостях, бо це міжнародна траса і всі спішать по своїх справах, а діти мають спокійно переходити. Тут були вже і плачевні випадки: дитина йшла з церкви та переходила дорогу на цьому місці. В результаті її збила машина”, — каже місцева мешканка.

Жінка також додає, що поряд знаходиться школа, тому тут постійно переходять дорогу школярі. Зараз цей перехід затоплений, пройти його можна хіба в гумаках. Також видно сміття й намул у воді.

Голова селищної громади Тарас Манорик зазначає, що затоплення тимчасове, коли приходить суха погода, то воду відкачують. Підземний перехід затоплює періодично: коли сухо надворі — проблем немає.

“Якщо дощова погода, то він дуже швиденько заповнюється водою, а якщо сухенько, то він нормальний. Є така проблема. Це ще хотів вирішити минулий голова, але йому не вдалось та залишив нам. Після цього почався ковід, війна…

Дуже коштовні проєкти та робота, тому ми не можемо зараз собі дозволити вкладати гроші в інфраструктуру — не той час. Більше зараз націлені на допомогу військовим”, — каже голова.

Додамо, що раніше підземний перехід був у ще жахливішому стані й роками не функціонував взагалі. Років зо п’ять тому облуплені й зруйновані каналізаційними водами стіни “підземки” взялися приводити до ладу, планували встановити освітлення… Підземний перехід тоді осушили та відзвітували про завершення робіт із водовідведення.

До слова, на Прикарпатті є лише два підземні переходи (другий у Надвірній). І це,  не лише місцева атракція, але й корисний об’єкт, оскільки через селище проходить траса Стрий-Мамалига, де рух транспорту надзвичайно насичений.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору