Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Чотирилапим — зась?” | Чи складно знайти квартиру на Калущині, якщо у вас є домашній улюбленець

Для кожного з нас слова “комфорт”, “дім” та “свій куточок” мають особливе значення. Погодьтеся, коли ви їх чуєте чи промовляєте самі, то з’являється відчуття безпеки. Але, часом стаються форс-мажори й когось з нас може застати незручна ситуація — потрібно знайти нове житло. Загалом, на сьогодні знайти його не так складно, як скажімо на початку повномасштабного вторгнення. Але, якщо у вас є чотирилапий друг чи пухнаста подружка — пошук ускладнюється в рази.

Інформатор спробував дослідити ситуацію у наших рідних Калуші та Долині.

Почали з пошуку на одному з популярних онлайн майданчиків. За нашим запитом “оренда калуш” знайшлася 21 пропозиція. Зручності додав той факт, що при налаштуванні фільтрів можна побачити варіанти житла в оренду в якому власник (або рієлтор) вказав можливість заселитися з домашнімі улюбленцями. Категорично проти в цьому переліку 6 власників вказали, що проти будь-яких тварин.

Схожа ситуація склалася і за пошуком в Долині. Що правда, там пропозицій квартир знайшлося всього 5, у дві з яких з чотирилапими вас ніхто не візьме.

Опісля Інформатор почав шукати квартиру для “самотнього хлопця зі спокійним лабрадором” у Калуші. Більшість квартир здаються рієлторами, але вдалося натрапити й на безпосередніх власників.

Наприклад, є квартира в центрі Калуша. Поруч вся необхідна міська інфраструктура, у квартирі є не тільки базова техніка (плита, холодильник), але й зручності типу мікрохвильовки, інтернету та ін. Ціна пристойна 6500 грн + плата за комунальні послуги. Готові здати на довготривалий термін. Та щойно по той бік розмови почули, що у нашого “безхатька” є собака, тон розмови став не таким впевненим.

“У нас також у квартирі де ми живемо зараз були і собаки, і коти. Але це, як показала практика, завжди проблема — погризені чи подерті меблі, перекушені кабелі, зіпсовані інші речі. Тож навряд чи ми зможемо здати вам квартиру. Хіба що ми ще подумаємо з чоловіком”, — відповіла пані в телефоні.

В наступну квартиру ми просто фізично не встигли “переїхати”. Орендар повідомив, що її уже здали. А на наше питання: чи здали б нам з собакою квартиру, якби ми встигли, відповіли просто — на жаль, ні.

У третій квартирі розмова була не такою короткою. В районі “посьолку” здають квартиру, на першому поверсі, ціна бюджетна — 3500 грн + комунальні. Тут також є всі зручності для людини: техніка, меблі, інтернет. Але зручностей для, скажімо, собаки, тут немає:

“У нас не так давно був ремонт. Все свіже й презентабельне. З собакою, на жаль, не пустимо. Хоча розуміємо, що тварини також потребують дому і тепла”, — відповіли власники.

В останній квартирі нам також відмовили. Власниця розповіла, що хоч і любить тварин, але має дві причини нам відмовити: по-перше, тому що планує “здавати її не на довгий час (місяць-два), по-друге, у квартирі нові килими й така велика собака як лабрадор їх просто понищить”.

Переїхати в Долину нашому “самотньому другу з лабрадором” також не вдалося. Власники двох з трьох квартир, які здають в оренду житло з можливістю заселитися з твариною — відмовили, оскільки в них дорогі ремонти. А третя з вигляду не дуже придатна для проживання навіть людям.

Загалом, ситуація для тих, хто шукає житло з котиком чи собачкою, не дуже втішна. Але це не означає, що фатальна. Ті, хто шукають, ті завжди знаходять. Хтось за додаткову плату, хтось натрапляє на pet friendly господарів чи як альтернативу будинок з подвір’ям. Звісно, завжди будуть залишатися не дружні до тварин орендодавці, які бояться специфічних запахів, чи зіпсованих речей. Проте, набагато простіше і вигідніше двом сторонам все-таки знайти компроміс. У виграші будуть всі.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору