Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Прикарпатті оприлюднили унікальний лист з підписом Нестора Махна | ФОТО

На Прикарпатті оприлюднили унікальний лист з підписом Нестора Махна | ФОТО

Історики кажуть, що цей документ свідчить про те, що Махно кілька тижнів провів у теперішньому Івано-Франківську.

Пише Інформатор, посилаючись на Ратушу.

Державний архів Івано-Франківської області показав збережене прохання Махна до староства в Станиславові, датоване 23 квітня 1922 року. У ньому він пише:

“Перебуваючи в королівстві Румунськім я інтернований не був і навпаки мені дозволялось мати при собі шість чоловік. Маю за честь прохати від себе, групи моїх старшин і козаків дозволити мені з людьми оселитись в м. Львові або в однім із міст Польщі на становищі мирних громадян робітників. Серед людей є багато майстрів-фаховців які завжди знайдуть собі працю по фаху. В крайньому ж разі – коли не можна звільнити від інтерната всих, прошу звільнити мене з дружиною, Івана Домбровского, Івана Хмару, Якова Домашенко, Грицька Сергієнко, Василя Зайця, Юхима Буруму і Адольфа Красновольского. Маю надію, що моє прохання буде задовольнено”.

Історики кажуть, що на Прикарпаття він нелегально прибув з Польщі. Перебуваючи у Станиславові звернувся до польської влади з проханням залишитись тут разом зі своїми людьми. Проте до правоохоронців надійшла скарга, що він нібито наказав розстріляти багато євреїв та поляків.

Згодом ці звинувачення не підтвердились, але його все одно переправили до Польщі. Згодом він переїхав до Франції, де помер від туберкульозу у 1934 році.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору