Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Краєзнавчий клуб, старі-нові експонати і співпраця з студентами — чим живе сьогодні головний калуський музей | ФОТОРЕПОРТАЖ

Краєзнавчий клуб, старі-нові експонати і співпраця з студентами — чим живе сьогодні головний калуський музей | ФОТОРЕПОРТАЖ

Зважаючи на війну, яка досі триває, зважаючи на ті звірства, який чинить наш ворог, як він знищує наші домівки, намагається знищити історію й стерти пам’ять, дуже важливою метою є все це зберегти. Велику роль у такому збереженні відіграють музеї. Не так давно ми розповідали вам про унікальний музей у Верхнянському ліцеї, а сьогодні вирішили розповісти про наш місцевий, та про те, які зміни на нього чекають в найближчому майбутньому. 

Ділиться Інформатор.

Завітавши до Краєзнавчого музею, можна побачити дуже багато експонатів, деяким з них вже близько 200 років. Це і ткацький верстат, і креденс, і різьблені скрині, горщики, тарілки, вишиванки й навіть дитяча люлька та багато іншого. Дуже багато експонатів зараз знаходяться у виставкому залі очікуючи на свій “зоряний час” у тематичних експозиціях. Чому там, нам вдалося розпитати зберігача фондів Краєзнавчого музею, Богдана Яневича.

“Наразі наша експозиція не упорядкована по тематиці, по віку експонатів, і навіть по періодах. Ми тільки починаємо переосмислювати концепцію, щодо того за яким принципом вони будуть посортовані”, — пояснив він.

Також історик розповів про співпрацю зі студентами з Калуського коледжу культури та мистецтв:

“Все, що ми тут бачимо зараз, це те, що з чого в майбутньому буде складатися остаточна експозиція.Зараз у залі можна побачити макети, на яких візуалізований майбутній вигляд експозиції в нашому музеї. Тут багато елементів студенти показали дуже осучаснено. Початковий задум був дещо інший, але основну суть вони вловили”, — ділиться Богдан Яневич.

Поділився зберігач фондів й планами щодо подальшого вдосконалення виставок загалом:

“Плануємо, що в майбутньому також буде висіти стенд, на якому буде розповідатися про конкретну виставу, експонати. Хочемо ще, щоб в музеї був мультимедійний екран, на якому можна буде крутити по колу вважливу інформацію про виставку чи експозиції. Зробити аудіоекскурсії, щоб можна було прийти, взяти навушники й послухати про виставку. Загалом щоб усе було оцифровано. До цього ще звісно далеко, але в нас є ціль і бажання бути схожими на інші європейські музеї, які давно таке практикують”, — зазначив він.

А вже найближчим часом Краєзнавчий музей планують перетворити ще й у сучасний простір змін, на кшталт провідних закордонних музеїв:

“Ще одна ідея, яку ми дуже хочемо реалізувати — краєзнавчий клуб, в якому люди будуть мати можливість прийти поспілкуватися на історичні теми, подискутувати, попрацювати спільно над якимось історичним проєктом, чи навіть зробити ту оцифровку експонатів про яку ми говорили вище.
Є люди, які хочуть цим займатися, їм треба запропонувати місце де вони зможуть цим займатися. І ми хочемо це запропонувати”, — резюмував пан Яневич.

Частину музейних експонатів ви можете побачити прямо зараз на наших фото.

До теми: Калуш, любов до історії й остання Ратуша в місті — інтерв’ю з Ярославом Куцієм

Ну і звісно ж завітати за адресою: вул. Шевченка, 9, щодня з неділі по четвер, з 10:00 до 18:00.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору