Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Переводимо годинники: куди крутити стрілки і як не спізнитись на потяг

Переводимо годинники: куди крутити стрілки і як не спізнитись на потяг

У ніч із суботи на неділю, тобто з 30 на 31 березня, в Україні відбудеться перехід на літній час. Стрілки годинників слід перевести на одну годину вперед.

Смартфони, комп’ютери та інші гаджети перейдуть на новий час автоматично, а от механічні годинники необхідно буде перевести вручну, нагадує Інформатор.

Переведення годинників відбувається о 03:00, тому після 02:59 одразу настає 04:00. Це особливо важливо пам’ятати тим, хто у цю добу подорожує, адже час відправлення та прибуття поїздів, автобусів та іншого транспорту, на які квитки можна взяти заздалегідь, у відповідних проїзних документах вказано вже з урахуванням переведення.

Навіщо ці “стрибки” у часі?

Порядок обчислення часу на території України регламентований постановою Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року. І хоча щодо доцільності переведення годинників навесні та восени вже багато років точаться дискусії, наразі цей документ є діючим. А головною метою всього цього залишається економія електроспоживання.

“Якщо наша країна житиме в одному часовому поясі весь рік, то в жителів східних та західних областей можуть виникнути деякі незручності. Так, якщо залишитися на зимовому часі, то на сході влітку сонце сходитиме посеред ночі — десь о 3:00. Та, навпаки, буде заходити завчасно — приблизно о 20:00. 

Залишитися назавжди на літньому часі теж не дуже вдалий варіант. Тоді в західних регіонах сонце взимку сходитиме лише о 9:00 ранку, тобто, на роботу й до школи потрібно буде збиратися в цілковитій темряві”, — пише KyivPost.

Як адаптуватись і не проспати у понеділок

Противники щорічних переходів на літній та зимовий час стверджують, що такі стрибки часу, які змушують нас двічі на рік зміщувати на годину розпорядок дня, призводять до порушення людських біоритмів, і, як наслідок, погіршують самопочуття та знижують працездатність людей.

При цьому весняна зміна часу сприймається нашим тілом дещо складніше за зимову, адже після переходу спати доводиться на годину менше. Адаптація до нових часових звичок потребує підвищеної уваги до своїх потреб і дбайливого ставлення до організму.

Серед порад, які фахівці дають на цей період, — почати регулювати свій режим сну за 3-5 днів до переведення годинника; збільшити частоту прогулянок на свіжому повітрі, а у роботі — трохи більше перерв; уникайте щільного планування на найближчі дні та відкладіть деякі справи — це допоможе уникнути ймовірного стресу; у харчуванні варто обирати легкі продукти, які швидко насичують, але містять корисні нутрієнти (білок, зелені овочі, смузі, свіжовичавлені соки); практикуйте дихальні вправи та медитацію.

І головна порада — навіть якщо ви зазвичай прокидаєтеся без будильника, то в найближчі кілька днів все ж краще ним скористатися.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору