Коломия До сайту

Калушани у Польщі святкують Великдень | Дивимось у їхні кошики і рахуємо вартість

Чимало українців сьогодні святкують Великдень — одне з найбільших християнських свят у світі — далеко від рідного дому, зокрема й у Польщі.

Інформатор цікавився, що кладуть до святкового кошика там, скільки це коштує і що схожого до українців у традиціях мають поляки.

Як і в Україні, в сусідній Польщі люди випікають солодкий хліб за спеціальним рецептом, розмальовують крашанки та йдуть до церкви, аби посвятити свої кошики з їжею. У країні від суботи, 30 березня, і включно з понеділком, 1 квітня, — офіційні вихідні.

Два тижні перед Великоднем у Польщі вважаються сакральними, пише видання vikna.tv. Цими днями існують традиції, яких дотримується кожен вірянин країни.

Далі розпочинається Великий тиждень, до якого також відносять Страсну суботу, сам Великдень та другий день святкування свята.

В Страсну суботу поляки готуються до свята, йдуть до костелу та висвячують те, що приготували на Великдень.

Нагадаємо, що перші кошики освячували вчора й у Калуші — в костелі Святого Валентина.

Що кладуть до “польського” кошика українці?

До кошика у Польщі обов’язково кладуть традиційну випічку, домашню ковбасу, сир, сіль, хрін, хліб, мед, яйця.

“У нас вдома мед до кошика ніколи не клали, то, святкуючи сьогодні у Польщі, я теж не ставила. Натомість у моїй сім’ї традиційно у великодньому кошику є кропива — символ здоров’я. Я зібрала невеликий пучок, але більше ні в чиєму кошику її не бачила”, — поділилася з Інформатором калушанка Наталія, яка святкує Великдень у Варшаві.

Загалом, розповідає калушанка, кошики у поляків — значно менші в об’ємах, аніж несуть у нас.

“У мене, напевно, був найбільший кошик і то шинка не вмістилася. Тут менші порції освячують, ніж у нас. Кладуть скибочку хліба, яйця, баранчика, по куску ковбаси і шинки. Прикрашають миртом”, — каже вона.

Світлинами і враженнями з Інформатором ділиться й Ігор та його донька Богдана — калушани, які знаходяться у місті Ковари.

Свій кошик вони освячували вчора.

“Освячення тривало хвилин 20. А загалом можна було прийти до костелу у проміжку з 9:00 до 15:00. Між кожним освяченням були нетривалі перерви. Усе відбувалося на вулиці”, — розповідають калушани.

Паска — яка вона у Польщі?

Головним атрибутом кожного кошика та столу на Великдень є паска. В Україні вона може бути солодкою, наприклад з родзинками та цукатами, або прісною і навіть сирною. Як кому до смаку.

У кожному регіоні Польщі великодні бабки (паски) мають свої особливості, пише видання sestry.eu. Одним із найпопулярніших варіантів є куявка, яка входить до переліку традиційних продуктів з Куявсько-Поморського регіону.

Традиційні рецепти великодніх бабок у кожному регіоні мають одну спільну особливість — здобне тісто. Хоча, в деяких місцях у Польщі, великодня бабка випікається з пісочного тіста. В Кракові до нього додають родзинки та цедру. В Ґданську бабку поливають глазурʼю, а на Куявах до великодніх бабок можуть додавати джем або ягоди.

Традиційна великодня бабка повинна бути вологою, а пісочна — розсипчастою, хоча це також залежить від рецепта.

“Паска — солодка і схожа на наші українські кекси. За формою є традиційні, а є також маленькі, наче кекси. І дуже м‘яка”, — ділиться враженнями Богдана.

А Наталія у Варшаві придбала паску, яка за смаком нагадувала бісквіт, але з яскраво вираженим лимонним присмаком.

Рахуємо вартість кошика у Польщі

Ціни — варшавські. Перед Великоднем, який більшість українців святкуватиме 5 травня, зможемо порівняти з нашими.

Загалом — 86,5 злотих.

Якщо цю суму перевести за курсом, то на українські гривні вийде приблизно 840 гривень за все.

Раніше ми вже порівнювали чеки з продуктових магазинів у Польщі та Україні.

Читайте також — Куркума, чорниця, шпинат — чим ще можна зробити оригінальні крашанки на Великдень?

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08