Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Серед столітніх на Калущині — тільки жінки? Як їх вітають у громадах

Серед столітніх на Калущині — тільки жінки? Як їх вітають у громадах

У нинішніх реаліях дожити до ста — велика рідкість. Тож, у громадах зазвичай до таких ювілярів влада приходить із квітами та грошовими подарунками.

Інформатор вирішив дізнатися, скільки столітніх мешканців є у Калуській, Долинській та Болехівській громадах та чи передбачені у бюджеті якісь виплати для цих людей.

З відповідей на розіслані інформаційні запити стало відомо, що облік довгожителів у громадах ведуть по-різному, але всюди є затверджені програми, відповідно до яких іменинників вітають від імені всієї громади.

Калуш. Станом на 20 березня у Калуській міській територіальній громаді, за даними територіального центру соціального обслуговування, є чотири особи, які вже відсвяткували 100-ліття. Двоє із них, Галина Король та Катерина Савчук, є мешканками міста і святкували ювілеї у грудні 2023 року, Ганна Дутчак (відзначала ювілей у липні 2022-го) — із села Голинь та Марія Білик (також у грудні 2023 року святкувала уродини) із села Довге-Калуське. У 2024 році ювіляркою має стати Марія Родзінська із села Копанки.

“Програмою соціального захисту населення на 2023-2025 роки у бюджеті громади передбачено кошти на привітання таких осіб. Тралиційно їх вітають продуктовими наборами вартістю: для осіб, які святкують 100-літній ювілей — 3000 грн, понад 100 років — 1000 грн.”, — повідомили в управлінні соцзахисту.

Долина. На аналогічну дату у Долинській міській територіальній громаді, було дві жінки, яким понад 100 років: Ангелина Козій (1918 р. н.) та Марія Оробець (1921 р. н.). Обидві є мешканками міста. 1 грудня 1924 року до їх числа доєднається Ганна Гошилик із села Тяпче.

“Програмою соціального захисту населення Долинської міської територіальної громади на 2023-2025 роки, передбачено одноразову матеріальну допомогу найстарішим жителям громади, яким виповнилось 95 і більше років (від 95 до 100 років — 3000 грн., від 100 років і більше — 5000 грн.), — йдеться у відповіді за підписом міського голови Івана Диріва.

Наразі в Долинській громаді мешкає 14 людей, яким понад 95 років.

Болехів. Наразі жодного столітнього ювіляра чи ювілярки у громаді немає, але є 15 людей, яким до такої поважної дати залишилося рік-два. На жаль,  імен двох мешканців громади, яким до століття найближче, у відповідь на запит не надали.

“Відповідно до програми основних заходів управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Болехівської міської ради на 2024-2026 роки, передбачена допомога до святкування 100-річчя з дня народження жителям громади  в сумі 10 000 грн.”, — проінформувала заступниця міського голови Ілона Калитин.

Якщо підсумувати, то, як бачимо, в усіх проаналізованих громадах ювілярів знають і вітають. Прикро, що серед таких поважних ювілярів, наразі немає жодного чоловіка. Щоправда, ймовірно вони є в інших громадах Калущини, зокрема сільських та селищних, даних про які ми на разі не маємо.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору