Калуш До сайту

Три громади Калущини за рівнем спроможності є “критичними”

Експерти оцінили показники фінансової діяльності територіальних громад України та оприлюднили узагальнені результати комплексного оцінювання. З них випливає, що 14 громад Івано-Франківщини (загалом їх є 62) фактично ледь виживають, у тому числі — три із Калуського району.

Детальніше розповідає Інформатор.

Оцінювання фінансової спроможності територіальних громад проведено за результатами звітних показників 2023 року у розрізі 11 показників, розрахованих на підставі даних про чисельність населення та показників виконання бюджету відповідної громади. Загалом проаналізовано дані по 14 384 громадах. Серед показників, які враховували: доходи і видатки загального фонду з розрахунку на одного мешканця, видатки на утримання апарату управління та капітальні видатки з розрахунку на одного мешканця, рівень дотаційності бюджетів, видатки на культуру та фізичну культуру і спорт та інші.

“За результатами оцінювання фінансової спроможності, 182 територіальних громад (або 12,7% від загальної кількості) мають критичний рівень спроможності, 247 (17,2%) – низький. Тобто, 429 громад (29,8%) належать до найнижчих категорій спроможності”, — резюмували аналітики.

Критичний рівень зафіксовано серед громад 16 областей.

“Об’єктивно, що значна кількість територіальних громад мають низьку фінансову спроможність з огляду на воєнні дії, що відбуваються на їхніх територіях та на територіях, які є близькими до зони бойових дій. Водночас, немала кількість громад, які за оцінками віднесено до критичного рівня спроможності, знаходяться на територіях, які є віддаленими від зони активних бойових дій. Зокрема, у Херсонській області налічується 36 громад з критичним рівнем спроможності, у Запорізькій – 33, у Луганській – 18, Донецькій – 13. Водночас, у Чернівецькій області 18 територіальних громад також належать до критичного рівня фінансової спроможності, у Закарпатській – 15, Івано-Франківській – 14, Рівненській – 13”, — деталізовано у публікації.

У розрізі Калущини критичний рівень — у Верхнянській (доходи громади на одного мешканця — 3 110 грн, а видатки — майже 7 866 грн), Войнилівській (доходи громади на одного мешканця — 2 345 грн, а видатки — 6 879 грн) та Спаській (доходи громади на одного мешканця — 3 555 грн, а видатки — 9 555 грн) громади.

Водночас низка громад Калущини — із низьким рівнем спроможності. Це — Рожнятівська, Болехівська, Дубівська, Новицька, Перегінська і Витвицька громади.

Фото ілюстративне

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08