Коломия До сайту

Потепліло — прокинулись вони… | Корисні поради, як вберегтися від кліщів

Весна вже повністю перебрала на себе керунок погодою. На вулиці стало тепло і все частіше виникає бажання знайти якесь затишне місце “подалі від цивілізації”, щоб відпочити на природі. Проте, слід не забувати, що навіть на природі також варто бути обережним, щоб ненароком не стати заручником халепи.

Сьогодні Інформатор продовжує тему кліщів і розповість про те, що робити, щоб не принести їх додому і як правильно проводити огляд після прогулянки.

До слова, просто укуси кліщів не несуть небезпеку, однак вони переносять збудники важких хвороб (і саме про це слід завжди пам’ятати).

Якщо ви виявили у своєму тілі кліща, потрібно відразу звернутися до лікаря. Він допоможе його витягнути та проконсультує щодо подальших дій. Якщо у вас немає можливості завітати до фахівця, потрібно витягнути кліща самостійно. Більше про це ми розповідали у матеріалі: Не обов’язково з лісу — їх можуть подарувати з квітами | Все, що треба знати, про кліщів.

Якщо ви таки знайшли на тілі кліща і самостійно “зняли” його, то в жодному разі не викидайте його. Кліща потрібно помістити в будь-яку ємність та віднести до лікаря-інфекціоніста. Обов’язково стежте за своїм самопочуттям впродовж наступних трьох тижнів. Якщо шкіра почервоніла, у вас піднялася температура або погіршився стан здоров’я — одразу звертайтеся до лікаря.

А тепер, кілька порад, які допоможуть уникнути укусів кліща: 

Пам’ятайте: коли кліщ чіпляється до вашого одягу, то залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла — повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, чи навіть кілька днів.

people looking at wood tick embedded in human skin

Коли ви повернетесь додому обов’язково виперіть і попрасуйте одяг. Також перевірте свої речі: підстилки, сумки, головні убори тощо. Якщо з вами був домашній улюбленець, уважно огляньте і його.

Огляди проводиться наступним чином:

Оглядайте кожен сантиметр тіла знизу вгору. Починаємо зі стоп і поступово рухаємось вгору:

Важливо! Від ретельності огляду залежить ваше здоров’я. Такий простий огляд має стати звичкою.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08