Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуський трубний завод із боргом у 155 мільйонів гривень прямує до банкрутства

Калуський трубний завод із боргом у 155 мільйонів гривень прямує до банкрутства

Господарський суд Івано-Франківської області днями дійшов висновку, що боржник неспроможний виконати свої грошові зобов’язання перед кредиторами і є підстави для відкриття провадження у справі про банкрутство.

Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на Вікна.

Видання пише, що в Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднили ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 2 квітня 2024 року у справі за заявами трьох компаній: британської “Полімерпайп Техолоджіс Лімітед” (борг перед цією компанією складає понад 42 мільйони 468 тисяч гривень), литовської ЗАТ “Генераторіус” (борг — понад 16 мільйонів 560 тисяч гривень) та української ТОВ “Пайп Технолоджі” (борг — 96 мільйонів 340 тисяч гривень) про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ “Калушський трубний завод”.

Як мінімум, дві з трьох компаній, які ініціювали банкрутство трубного заводу, за даними з відкритих джерел, з ним пов’язані.

Так, у листопаді 2022 року Ігор Стрілець зареєстрував компанію “Євротрубпласт”. У березні 2023 року вона змінила назву на “Пайп Пехнолоджі”, а у травні 2023 року Ігор Стрілець вийшов зі складу засновників компанії. Зараз засновником “Пайп Технолоджі” є створена у травні 2023 року британська компанія “Полімерпайп Техолоджіз Лімітед” — це ще один заявник на банкрутство трубного заводу. Як повідомляли у ЗМІ, продукцію Калуського трубного заводу реалізують саме через ТОВ “Пайп Технолоджі”.

Ігор Стрілець також є співзасновником компаній “Торгівельний дім «Євротрубпласт”, “Калушський трубний завод” та “Рубіжанський трубний завод”. Їх разом із “Полімертепло-Україна” та “Сучасні трубопровідні системи” суд передав в управління АРМА. Усіма ними через офшори раніше володів російський мільярдер Мірон Горіловскій.

Борги перед компаніями “Полімерпайп Техолоджіс Лімітед” та ЗАТ “Генераторіус” підтверджені відповідними ухвалами Київського апеляційного суду від 14 вересня 2023 року та від 16 лютого 2024 року.

“Щодо заборгованості трубного заводу перед ТОВ “Пайп Технолоджі”, то вона виникла на підставі укладеного 8 січня 2024 року договору поворотної фінансової допомоги. За цим договором розмір фінансової допомоги складає не більше 105 млн гривень. У період з 12 січня 2024 року по 30 січня 2024 року семи трансакціями кредитор перерахував боржнику понад 96 млн гривень. Причому за договором, строк повернення фінансової допомоги — до 12 лютого 2024 року, однак своє зобов’язання калуське підприємство не виконало”, — йдеться у публікації.

“За наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви ініціюючих кредиторів про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ “Калушський трубний завод”, суд дійшов висновку, що боржник неспроможний виконати свої грошові зобов’язання перед ініціюючим кредитором (заявником) в загальному розмірі 155 368 629 грн 76 к. Суд встановив наявність підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство, введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, введення процедури розпорядження майном та призначення розпорядника майна”, — зазначено в ухвалі.

Відтак суд ухвалив відкрити провадження у справі про банкрутство та визнав грошові вимоги трьох компаній кредиторів на понад 155 млн гривень. Із 2 квітня введено мораторій на задоволення вимог кредиторів калуського підприємства та процедуру розпорядження його майном терміном на 170 днів — до 21 серпня. Протягом цього періоду зокрема заборонені відчуження або обтяження нерухомого майна боржника, а також його передача в довірче управління.

Розпорядником майна трубного заводу призначили арбітражного керуючого Беляновського Романа Юрійовича. Він має до 15 травня подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, а до 30 червня — провести інвентаризацію майна боржника. Також він має провести аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника.

Наступне засідання суду призначили на 4 червня 2024 року.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору