Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Повне сонячне затемнення сьогодні: де дивитись пряму трансляцію

Повне сонячне затемнення сьогодні: де дивитись пряму трансляцію

Повне сонячне затемнення сьогодні, 8 квітня 2024 року, можна буде спостерігати в Північній Америці. В Україні побачити це явище буде неможливо, але NASA обіцяє пряму трансляцію. 

Ділиться Інформатор.

Повне сонячне затемнення було у 2017 році. Тоді приблизно 215 мільйонів дорослих американців (88%) спостерігали за ним безпосередньо або за допомогою електронного пристрою. Затемнення сьогоднішнє може бути ще більш захопливим через відмінності в шляху й тривалість.

“Під час повного сонячного затемнення 2017 року Місяць був трохи далі від Землі, ніж це буде під час повного сонячного затемнення сьогодні, через що траєкторія затемнення була трохи тоншою. У 2017 році ширина шляху коливалася від 62 до 71 милі. Під час квітневого затемнення шлях над Північною Америкою коливатиметься від 108 до 122 миль завширшки, тобто це затемнення охопить більше землі”, — інформує NASA. 

Зазначається також, що затемнення цьогоріч пройде над більшою кількістю міст і густонаселених районів і, за підрахунками, охопить приблизно 31,6 мільйона людей. Ще приблизно 150 мільйонів людей живуть у радіусі 200 миль від регіонів. які попадуть під затемнення.

Сім років тому найдовший період затемнення спостерігався поблизу Карбондейла, штат Іллінойс, – 2 хвилини 42 секунди.

Сьогодні повне затемнення триватиме до 4 хвилин 28 секунд у районі Торреона, Мексика. Тривалість більше 4 хвилин простягатиметься на північ до Економі, Індіана. Навіть поза межами США — на “вході” до Канади — затемнення триватиме до 3 хвилин 21 секунди.

“Під час будь-якого повного сонячного затемнення повне затемнення триває найдовше поблизу центру шляху, по ширині, і зменшується до краю. Але ті, хто шукає цілісності, не повинні хвилюватися, що їм потрібно бути саме в центрі. Загальний час падає досить повільно, поки ви не наблизитесь до краю”, — пояснюють фахівці.

За київським часом затемнення розпочнеться о 18:42 й триватиме до 23:52. Для України явище буде непомітним. Але його транслюватимуть в прямому ефірі низка телеканалів, зокрема ABC News Live та National Geographic Channel. Поспостерігати за сонячним затемненням можна буде й на інтерактивній карті NASA.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору