Інформатор Калуш

РОЗСЛІДУВАННЯ

Рентген — лише для місцевих? | Навіщо у лікарні Болехова рахують пацієнтів

Нещодавно в одній із локальних груп Болехівської ОТГ з’явився допис зі скаргою: авторка поділилася, що у рентгенкабінеті у Болехові (що знаходиться на базі Болехівської центральної міської лікарні) не приймають пацієнтів із направленнями немісцевих лікарів. Тож Інформатор вирушив до Болехова, аби перевірити, дізнатися й переконатися.

Пише Інформатор.

У коментарях під тим дописом, до слова, ділилися й власним досвідом. Зокрема, одна із коментаторок пише, що робила рентген у Болехівській поліклініці за направленням сімейного лікаря, який знаходиться у місті Тернополі:

Довідка: Електронна система охорони здоров’я — двокомпонентна система, у якій користувач через електронну медичну інформаційну систему (МІС) взаємодіє з центральною базою даних. Система забезпечує можливість створення, перегляду, обміну інформацією та документами між реєстрами, державними електронними інформаційними ресурсами та електронними медичними інформаційними системами.

Відомо, що Програма державних гарантій медичного обслуговування у 2024 році включає пакети медичних послуг, що “пов’язані з наданням за принципом екстериторіальності та нейтральності бюджету екстреної, первинної, спеціалізованої та паліативної медичної допомоги, реабілітації у сфері охорони здоров’я, медичної допомоги дітям до 16 років, медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами”. Де принцип екстериторіальності — надання рівних державних гарантій для реалізації пацієнтами права на охорону здоров’я незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування. Про це йдеться у документі “Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році”.

Простіше кажучи, із направленням, яке ви отримали від сімейного лікаря, ви можете потрапити до будь-якого закладу охорони здоров’я й не обов’язково за місцем реєстрації.

Саме для того, аби розібратися в ситуації, Інформатор відправився до Болехова.

Втім, спершу Інформатору потрібно було отримати направлення — зробити це повністю законним шляхом. У місцевій амбулаторії, що знаходиться в одному із сіл Калуської територіальної громади, ми взяли направлення на рентгенографію попереково-крижового відділу хребта та направлення на консультацію невролога.

Фельдшерка розвіяла частину тривог: пояснила, що із електронним направленням можна потрапити “хоч до київських лікарів”. Із цією думкою Інформатор вирушив у дорогу до Болехова.

Читайте також: Серед столітніх на Калущині — тільки жінки? Як їх вітають у громадах

І КНП “Болехівська центральна міська лікарня”, і КНП “Центр первинної медичної допомоги” знаходяться за адресою Коновальця, 2. Ми вирушили до поліклініки — спершу показали направлення у реєстратурі. І тут нам також пояснили, що турбуватися не варто — електронна система охорони здоров’я дозволяє вам потрапити до лікаря у Болехові, навіть якщо ви мешканець іншої громади.

Тоді могло здатися, що процедура в кабінеті рентгенографії, який знаходиться на базі лікарні, пройде швидко і ми зможемо спростувати чи підтвердити факт, поспілкувавшись із головним лікарем. Проте…

У кабінеті рентгенографії журналістка, яка ввійшла як звичайна пацієнтка (посвідчення вона показала пізніше), простягнула фахівчині направлення. Коли дійшло до запису особистих даних, де потрібно було вказати місце проживання, їй поставили запитання “Чого ти до нас приїхала?”. Відповідаючи, що так вийшло, бо вона опинилася в Болехові, а рентген потрібно зробити якнайшвидше, ми намагалися спрогнозувати, чого чекати далі.

“Чому ти в Долині чи у Калуші не робила”, — кілька разів запитувала медсестра, підвищуючи тон із кожним наступним разом.

До нас підійшов лікар. Медсестра запитала у нього дозволу на проведення процедури.

“Там мали робити”, — каже рентгенолог Цюцюра Руслан Миколайович.

А там — мабуть, таки не в Болехові.

На слова про те, що згідно із документом “Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році”, послуги мають надаватися незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування, кажуть, що проводити процедуру мають “по місцю призначення”.

Далі лікар вдався до математики:

“Ми приймаємо лиш 24 чоловіка. Є в нас 24?”, — питає у медсестри рентгенолог.

Фахівчиня відповідає, що наразі — 18. Тож серед 6 пацієнтів, які могли скористатися послугою до кінця дня, був і Інформатор.

“Та робіть”, — додав лікар.

І “хоч у Калуші купа лікарень”, нас таки прийняли. З невдоволенням, когортою питань у стилі “звідки ваш сімейний лікар?” та повторюванням основного — “чого ти до нас приїхала?”.

Після проведення процедури нас чекала розмова із лікарем. Із попереково-крижовим відділом хребта нашої журналістки, на щастя, все гаразд:

“Травма була?, — спитав лікар. — З хребтом тут проблєм нема”.

Ми отримали роздрукований варіант рентгену:

Проте, лікар попросив його ще й “собі сфотографувати”:

Опісля процедури ми вирушили на пошуки керівництва лікарні й поліклініки (вже із журналістськими посвідченнями), аби поспілкуватися й розповісти про ситуацію, яка склалася. На жаль, на місці не було ні директорки поліклініки, ні директора центральної лікарні. Втім, Інформатор готовий висвітлити їхню позицію.

Підсумовуючи, зауважимо, що рентгенографію у Болехівській лікарні зробити таки можна. Проте, ймовірно, вам доведеться втрапити у “список із 24 чоловік” й достеменно знати свої права.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору