Коломия До сайту

Біля Калуша палять суху траву і називають це “контрольованим горінням”

Суху траву на Прикарпатті спалюють масово. Не допомагають ні заклики не робити цього, ні численні випадки, коли за таке штрафують. Але цього разу  щось нове: траву біля Калуша випалюють білоденно, а чоловік, який це робить, називає процес контрольованим і запевняє, що місцева влада дала йому на це дозвіл.

Інформатор намагається розібратися у ситуації.

Про вогонь неподалік Калуша нам повідомила читачка. Зазначила, що у Пійлі попри дорогу палять траву і це — жахливо. Вона попросила відреагувати або повідомити у компетентні органи.

На місці журналісти застали правоохоронців та двох чоловіків. Трохи далі біля вогнища був ще один чоловік, який, як з’ясувалося, “контролював” поширення вогню з відром води.

“Це чисто планово. Облагородили територію, вирізали корчі, бо дуже важко було до зупинки іти”, — пояснили на місці, додавши, що поки що лише одну сторону.

Але в планах “паліїв” — спалити ще другу сторону і десь біля новобудов ще.  І тоді буде “чисто приємно пройти”.

Також чоловік запевнив, що це з дозволу старости. Пожежники та Калуська міська рада начебто повідомлені теж. Правоохоронці на місці цю інформацію почали перевіряти, а відтак наразі протоколів не складали.

Інформатор зателефонував за роз’ясненнями в управління надзвичайних ситуацій Калуської міської ради. Начальник управління Іван Дембич повідомив, що на місці була староста села, яка організувала, що розповсюдження вогню не буде.

“Це ще минулорічне гілля, наскільки я знаю”, — додав посадовець.

Як тоді організовувати такі контрольовані горіння іншим людям, щоб їх не штрафували? І де межа між контрольованим та неконтрольованим? Сьогодні, до прикладу, доволі вітряно… А рятувальники від ранку публікують інформацію і про масові випадки спалювання сухої трави, і про відповідальність, яка за це передбачена, і про надзвичайно високий клас пожежної небезпеки в області сьогодні та у найближчі дні.

Керівник Калуського управління ДСНС Василь Микитин каже: законодавчо це не прописано, такого формулювання як контрольоване горіння у законодавстві немає. Раніше — було. А зараз такі дії цілком підпадають під відповідні статті адміністративного кодексу. І закон мав би бути одним для всіх.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08