Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Долина шукає партнерства для реалізації пілотного проєкту з децентралізації енергетичної системи

пілотний проєкт з енергоефективності у Долині

Долина активно налагоджує співпрацю з європейськими колегами, підписує двосторонні угоди та всіляко розвиває партнерства. У майбутньому це може дати поштовх для розвитку не тільки бізнесу, а й енергетичного напрямку. Пілотний проєкт уже представили в Офісі Президента й отримали повну підтримку.

Про це міський голова Долини Іван Дирів розповів в інтерв’ю Mind, передає Інформатор.

Загалом, каже посадовець, громада має три пріоритетні напрямки міжнародної співпраці. Перший – з мешканцями громади й залучення їх до суспільного життя. Другий – з бізнесом, а третій – міжмуніципальна співпраця з іншими громадами.

“За понад три роки з нами провели чимало онлайн-зустрічей, тренінгів, навчань. Були й двосторонні візити – як європейців до нас, так і українців до Данії.

Така взаємодія виявилась дуже корисною, адже наші партнери не тільки допомогли нам під час повномасштабної війни, але й ми почали глибше розуміти процеси, що відбуваються у Євросоюзі, засади життя їхніх громад, процеси прийняття рішень. Цей досвід ми впроваджуємо та поширюємо у себе зараз. Не секрет, що Україна рухається у Європу, проте радянське минуле ще дається взнаки. Тож досвід європейців зараз дуже для нас корисний”, — пояснив очільник громади.

Що ж до подальших перспектив такої співпраці, Іван Дирів припускає, що вони будуть значними, принаймні, за двома основними напрямками. Перший – напрямок енергетики.

“В Україні пройшла децентралізація: вона є однією з найуспішніших реформ. Але в плані енергетики ми маємо дуже централізовану систему, і ми відчуваємо ці недоліки зараз, під час ракетних обстрілів. ЄС надає нам допомогу в плані постачання електроенергії. Додаються різні технології – сонячні панелі, генератори, різноманітні установки. Але не завжди їх можливо застосовувати. Наприклад, обладнання із США має частоту в 60 Гц, а нам потрібні 50 Гц”, — зауважив він.

За словами голови Долинської громади, країна зараз не готова до децентралізації енергетичної системи. Але в Долині розробили пілотний проєкт.

“Бізнес-модель ми вже представили в Офісі Президента й мали повну підтримку. Цей проєкт стосується створення сотових енергомереж у наших громадах, а потім і в регіонах”, — коротко пояснив він.

“Ми хочемо на прикладі Долинської громади показати, як можна мати власні об’єкти генерації – і комунальні, і приватні; власну систему розподілу на основі розумних мереж й отримати можливість забезпечувати потреби об’єктів критичної інфраструктури та населення. Енергетична сфера – це перший напрямок, у якому ми знайшли порозуміння з партнерами”, — додав він.

Другий напрямок – підтримка підприємництва й розвиток бізнесу. Нині бізнес – це люди, які створюють робочі місця, платять податки, допомагають армії, це — надійний тил.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору