Інформатор Калуш

ТРЕШ

У 69-річної калушанки, яку вкусив кліщ, виявили хворобу Лайма

У 69-річної калушанки, яку вкусив кліщ, виявили хворобу Лайма

Це — перший у 2024 році зареєстрований випадок на Калущині. Відомо, що жінка заразилася під час відпочинку в лісі.

Про це повідомили у Калуській міській раді, передає Інформатор.

Переносником збудника хвороби Лайма є іксодові кліщі. Торік у Калуському районі з приводу укусу цими членистоногими за медичною допомогою звернулися 26 осіб, інфікувалися від кліщів і захворіли на хворобу Лайма – 4.

“В І кварталі 2024 року в Калуському районі зареєстровано 1 випадок цієї недуги в 69- річної мешканки м. Калуша. Зараження відбулося під час відпочинку поблизу лісу в с. Завадка”, — інформують у міськраді.

За офіційними даними, на обліку в районі за результатами дослідження кліщів перебувають 12 неблагополучних щодо хвороби Лайма територій: с. Завій, с. Підмихайля, с. Пійло, с. Мошківці, с. Станькова, с. Боднарів, м. Калуш, с. Стефанівка, с. Довгий Войнилів, с. Мислів, с. Бережниця, с. Болохів.

Нагадаємо, що уприроді активність кліщів спостерігається з березня по листопад та протягом року. Кліщі однаково активні у денні та нічні години, а також не перебирають погодою.

До теми: Не обов’язково з лісу — їх можуть подарувати з квітами | Все, що треба знати, про кліщів

Довідково: Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі. Інкубаційний період, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, становить від 1 до 45 днів (7-14 у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока. Хвороба може мати кілька стадій — від ранньої (найчастіше у цей період у паховій чи підколінній ділянці виникає так звана ізольована мігруюча еритема; але у третині випадків вона не розвивається, що значно ускладнює вчасні діагностику та лікування) до пізньої хронічної (виникає через місяці або й роки після зараження. У цьому випадку з’являються неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит)).

Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах, лісопарках тощо. Від хворого до здорової людини збудник не передається. Щеплення від Лайм-бореліозу не існує. Тому фахівці радять застосовувати репеленти і захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі. А відтак — ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору